Nieuws jaren 2011-2012

NIEUWS EN FEITEN OVER PERU UIT DE JAREN 2011 EN 2012

2012 ▼

Steeds meer mensen komen vanwege vogeltjes naar Peru
(13 december 2012)

Meer en meer  toeristenen komen naar Peru om redelijk zeldzame vogeltjes te zien in de vrije natuur. Dit is een specifieke vorm van toerisme waar flinke groei inzit en Peru heeft op dit gebied veel te bieden. Dit jaar gaven 17,450 toeristen aan dat het zien van vogeltjes de belangrijkste redden was om Peru als vakantie bestemming te kiezen. Dat is een toename van 6% in vergelijking met 2011. In Peru zijn 1836 verschillende soorten vogels aanwezig waarvan 120 uitsluitend in Peru voorkomen.

Restaurants in Peru staan nu op de derde plaats
(28/11/12)

Peru staat op de derde plaats als de vraag is in welk land je het lekkerst kan eten. Dit bleek uit  een enquete uitgevoerd door Tripadvisor onder ruim7600 Europese toeristen. Na Mexico en Turkije schijnen de restaurants alhier toch de lekkerste gerechten te serveren. De restaurants in Peru scoorden een gemiddelde van 4.24 terwijl 5 het hoogste bereikbare was. Met dit resultaat bleef Peru voor landen als Ierland (4.21), Thailand (4.19), Japan (4.10) en Spanje (4.09).

Volgens de kamer van koophandel en toerisme I miljoen toeristen in Machu Picchu in 2013.
(23 november 2012)

Volgens de peruaanse kamer van koophandel en toersime is het goed mogelijk dat in 2013 ruim 1 miljoen toeristen Machu Picchu zullen bezoeken. Dit is voornamelijk het gevolg van een zeer sterke advertentie campagne die voornamelijkgevoerd is in landen waar mensen relatief gezien nog weinig naar het buitenland op vakantie gaan zoals Brazilie en Rusland. In da afgelopen paar jaar lag het gemiddeld aantal jaarlijkse bezoekers voor Machu Picchu rond de 630.000 dus dit zou een stijging van zo´n 40% betekenen.

Peru is de favoriete bestemming van de Chilenen
(23 oktober 2012)

Volgens het chileense nationale bureau van toerisme reisden 987.737 chilenen dit jaar naar Peru.En dat alleen nog maar gedurende de eerste acht maanden van dit jaar. Dit is opmerkelijk omdat voor het eerst in de geschiedenis Argentinie niet meer de favoriete bestemming van de chilenen is. De chilenen reizen vooral naar Arequipa, Lima, Cuzco en de stranden in het noorden. Ze verblijven gemiddeld 7 dagen in Peru.

Ruim 6% meer buitenlandse toeristen in Arequipa
(20 september 2012)

In de eerste zeven maanden van dit jaar bezochten 115.268 buitenlandse toeristen de stad Arequipa. Dit betekent een stijging van ruim 6% in vergelijking met dezelfde periode in 2011. Meer dan de helft van deze toeristen kwamen uit Europa. De belangrijkste atrakties zijn het Santa Catalina klooster,  de katedraal en de Colca Canyon.

 Dag van de koffie in Peru gevierd
(27 augustus 2012)

Afgelopen vrijdag vierde men in Peru de dag van de koffie. Op dit moment is Peru de drie na grootste koffie exporteur in de wereld en vier na grootste koffie producent. Ofschoon er veel koffie geproduceerd en geexporteerd wordt, wordt er in Peru zelf verhoudingsgewijs maar weinig koffie gedronken, Gemiddeld drinkt men in Peru slechts 500 gram koffie per jaar en dat is heel wat minder dan de buurlanden Columbia en Brazilie waar  gemiddeld bijna 6 kilo koffie per persoon gedronken wordt.

Elke vierde vrijdag in Augustus is de dag van de koffie in Peru. Het doel hiervan is om de lokale koffie consumptie te stimuleren. Starbucks gaf gratis koffie aan iedereen die met zijn eigen mok de winkel binnen kwam.

 

Peru is een van de meest gelovige landen in de wereld
(10 augustus 2012)

Peru is een van de tien meest gelovige landen in de wereld. Dit bleek uit een opinie peiling die afgelopen donderdag gehouden werd. Maar liefst 86% van de ondervraagden verklaarde er een geloof op na te houden terwijl  3% bekende atheist te zijn. De overigen verklaarden niet gelovig te zijn ofwilden geen antwoord geven.

Het overgrote deel van de gelovigen is aktief  rooms katholiek. Processies en andere rooms katholieke evenementen nemen dan ook een belangrijke plaats in in de Peruaanse samenleving. Onder de meeste bekende processies zijn die van de Senor de Temblores in Cuzco en EL Senor de los Milagros in Lima, maar er zijn vele vele anderen over het gehele land, vooral gedurende de heilige week net voor Pasen waarbij het grootste gedeelte van de bevolking zeer aktief deelneemt.

De Verenigde Staten sturen historische voorwerpen terug naar Peru
(19 juli 2012)

Wederom zijn  historische voorwerpen die Peru uitgesmokkeld waren, teruggestuurd naar Peru. Dit keer stuurden de Noord Amerikaanse autoriteiten 14 voorwerpen naar de peruaanse ambasade in Washington waar deze met een officiele feestelijke ceremony in ontvangst werden genomen.  Het betreft ondermeer 9 schilderijen uit het colonial tijdperk en 4 voorwerpen die meer dan 2000 jaar oud zijn.

De voorwerpen werden opgespoord in verschillende onderzoeken. De criminele onderzoeken vonden plaats in New York, Delaware en Texas. Sommige van de schilderijen werden geveild in Houston en Austin terwijl sommige van de andere voorwerpen werden aangeboden op de internetsite ebay.

Cuzco is verkozen tot de beste stad in Latijns Amerika.
(10 juli 2012)

De lezers van het blad Travel and Leisure hebben Cuzco verkozen tot de beste stad in Latijns Amerika. In 2011 stond Cuzco nog op de tweede plaats achter Buenos Aires, maar dit jaar werd de eerste plaats behaald. Buenos Aires eindigde dit jaar als tweede en Rio de Janeiro als derde. De lezers stemden ondermeer op de volgende  criteria;  Interesante plekken om te bezoeken, kultuur, kunst, restaurants, bars, inkopen doen, hoe de mensen omgaan met toeristen, en waarde voor geld.

Duitsland stuurt een 600 jaar oude mummie terug naar Peru.
(21 juni 2012)

Afgelopen week heeft Duitsland een zeshonderd jare oude mummie terug gestuurd naar Peru. De mummie verliet in 1986 Peru op illegale wijze, maar werd onlangs overhandigt aan een tijdschrift in Munchen. Het tijdschrift wist niets af van de herkomst van deze mummie en liet het onderzoeken. Het etnologisch museum van Munchen stelde vast dat het om een peruaanse mummie ging, waarschijnlijk van de Huaraz regio, en stelde de peruaanse ambassade in Duitsland op de hoogte. De peruaanse ambassade kreeg volop medewerking van de duitste autoriteiten en zodoende kon de mummie spoedig terugkeren naar Peru. De mummie kwam aan in Lima in het presidentiële vliegtuig van Peru.

Acht dagen na Corpus Christi was het wederom groot feest in Cuzco
(16 juni 2012)

Ook dit jaar was Corpus Christi weer een groot feest in Cusco. De beelden van allerlei heilige uit verschillende kerken worden die dag door de straten gevoerd en vervolgens in de katedraal achtergelaten. Traditie getrouw wordt er die dag ook lekker gegeten op de markten. De traditionele schotel bestaat uit cuy (Guinea pig), kip, aardappel, mais, torron (een soort pannekoekje) en zeewier. Precies een week later wordt deze traditionele schotel nog steeds op alle marktjes en straathoeken aangeboden en komen alle beelden van de heilige de katedraal weer uit om vervolgens naar hun eigen kerken terug te keren.  Deze processie is een groot event dat jaarlijks in de maand juni terugkeert. Dit keer hebben we de processie van 14 juni 2012 gefilmd  en op youtube gezet in  drie korte filmpjes. Je kunt dit zien op de volgende links: http://youtu.be/mgFvneTqqy4    http://youtu.be/YkxaVn4VLuk en http://youtu.be/vZceSQ–SBY

Mick Jagger krijgt ongebruikelijk verzoek van Peruaanse belangengroep
(04 juni 2012)

Een nogal ongewoonlijk verzoek is zojuist gemaakt aan Rolling Stones zanger Mick Jagger door een peruaanse belangen vereniging genaamd Survival International die het doel heeft om indianen groepen in het Amazone woud te beschermen. Het gaat om groepen indianen die leven in het Nahua-Nanti reservaat. Deze indianen behoren tot een van de weinige groepen die tot nu toe nog geen contact hebben gehad met de overige inwoners van Peru.
Helaas ligt dit bij de wet beschermde park in de buurt van een streek waar veel gas word gewonnen. De regering wil deze gas winning nu verder uitbreiden en dat zou ten koste gaan van het Nahua-Nanti reservaat en dus ook van de inwoners van dit reservaat. Mick Jagger bezocht Peru vorig jaar en ontmoette toen de kersverse nieuwe president Humala en zijn familie. Bij deze gelegenheid werd hij benoemd tot ambassadeur voor Peru van het milleu want de president zag hem als de ideale strijder om de natuur in Peru te beschermen.

In de maand juli verwacht men 300.000 buitenlandse toerisiten in Peru
(24 mei 2012)

De verwachting is dat in de maand juli 300.000 buitenlandse toeristen naar Peru zullen komen. Dit betekent 12% meer dan vorig jaar. Juli is hoogseizoen in Peru en veel buitenlandse toeristen komen juist aan het eind van die maand naar Peru. Dit valt samen met de nationale feestdagen van Fiestas Patrias op 28 en 29 juli. Ook in Augustus en September is het altijd nog flink druk. Eigenlijk begint de drukte pas weer af te nemen aan het eind van de maand november. De meeste toeristen die in maand juli verwacht worden, komen uit andere Zuid-amerikaanse landen zoals Chili, Colombia, Argentinie en Brazilie maar er zijn ook al veel boekingen vanuit Noord-Amerika en Spanje.

Gemiddeld 150 vangsten per maand van cultureel erfgoed op de internationale luchthaven van Lima
(11 mei 2012)

Het peruaanse orgaan dat belast is met het tegengaan van de illegale export van cultuur erfgoederen maakt per maand gemiddeld 150 vangsten op de internationale luchthaven van Lima.  De inspectie van de passagiers vindt 24 uur per dag en zeven dagen per week plaats. In het team bevinden zich onder andere drie archeologen en drie kunsthistorici. Ze werken samen met de medewerkers van de veiligheidsdienst van de luchthaven die alle bagage van alle passagiers scant om te zien of  zich hierin explosieven bevinden.   Deze medewerkers  zijn ook opgeleid in het herkennen van verdachte silhouetten. In geval een verdacht object gevonden wordt in een van de bagages wordt onmiddelijk een expert van het team geroepen. Blijkt het inderdaad om een cultureel erfgoed te gaan dan wordt dit in beslag genomen en wordt er een proces verbaal opgemaakt. Het aantal vangsten per maand is dalende omdat steeds meer passagiers zich bewust zijn van de controles.

De oorspronkelijke naam van Machu Picchu was Patallaqta
(02 mei 2012)

Een spaanse geschiedkundige genaamd Mari Carmen Martin Rubio heeft in de Bartolome  bibliotheek documenten gevonden die de kolonisatie van de Incas beschrijven. Het gaat om 82 hoofdstukken geschreven in 1551 door Juan de Betanazos. Tot nu toe waren slechts 18 hoofdstukken van dit werk bekent. De Betanazos is een van de belangrijste bronnen met betrekking tot informatie over de verovering van de incas. Hij had destijds gesprekken met de vrouw van de inca Atahualpa en andere tijdgenoten. Volgens haar was de plek die nu bekent staat als Machu Picchu op dat moment bekent als Patallaqta en ze vertelde eveneens aan De Betanazos dat het de wens van Pachacuteq was geweest om begraven te worden in Patallaqta. Pachacuteq was een van de meest invloedrijke  incas die omstreeks 1438 aan de macht kwam.

De woorden Machu Picchu en Patallaqta komen voort uit de quecha taal. De huidige benaming betekent “Oude Piek” (machu = oud en picchu = piek). De oorspronelijke naam betekent “Stad van Treden” (pata = trede en llaqta = stad). De peruaanse geschiedkundige Frederico Kaufmann Doig die op dit moment een boek over Machu Picchu aan het schrijven is, denkt ook dat Patallaqta de juiste benaming is voor deze historische plaats die elke dag meer dan 1500 bezoekers trekt.

 De Pisco Sour route in Lima gepubliceerd in Argentijns dagblad
(21 april 2012)

Pisco sour is de nationale drank van Peru. Pisco werd reeds in de tweede helft van de zestiende eeuw op grote schaal aan de peruaanse kust geproduceerd maar volgens de legende is de cocktail Pisco Sour in de jaren twintig van de vorige eeuw uitgevonden in het centrum van Lima. Een van de meest gerenomeerde dagbladen in Argentinie heeft deze week de Pisco Sour route gepubliceerd. Wil je deze route volgen dan mogen volgens dit dagblad de volgende bars niet ontbreken;  El Maury op de hoek van Jiron Ucayali en Carabaya en Bolívar op het San Martin plein beide in het oude centrum van Lima. Deze bars liggen aan de grondslag van deze populaire cocktail omdat de twee uitvinders van deze drank de barmannen Aquiles Condori en Graciano Cabrera hier werkten.

In San Isidro mogen de volgende bars niet ontbreken: Bar Inglés –Los Eucaliptos 590, Malabar –Camino Real 101, La Calesa –Manuel Bañón 255, Bravo Restobar –Conquistadores 1005, en Lima 27 –Santa Luisa 295. In de wijk Miraflores worden ondermeer de volgende bars aangeraden; Capitán Meléndez –Alcanfores 199, La Gloria –Atahualpa 201, en Huaringas –Ovalo Bolognesi 460.

 

Schema Parijs-Dakar 2013 bekent, rally start in Lima
(16 april 2012)

Vandaag, maandag 16 april, heeft de minister van buitenlandse handel en toerisme José Luis Silva Martinot, en de directeur van de rally Dakar-Parijs, Etienne Lavigne officiel het schema aangekondigd van dit sport evenement. De start zal plaats hebben op 5 januari 2013 in Lima en die dag eindigen de deelnemers in Pisco. Op 6 januari gaat het verder naar Nazca en op 7 januari gaat het van Nazca naar Arequipa. De rally verlaat vervolgens Peru via de grens bij Tacna. De finish vindt uiteindelijk plaats in Santiago in Chili op 20 januari. De minister is de organisatie erg dankbaar dat Lima verkozen is tot startpunt van deze wereldberoemde race.

Groot eet feest in Cuzco
(27 maart 2012)

De belangrijkste koks van Puno, Tacna, Arequipa, Ica en Lima komen binnenkort naar Cusco want op 5 en 6 april vindt hier de tweede editie plaats van gastronomische feest “Qosqo Mijuy”. Vrij vertaald uit het quechua betekent dit “ Cusco eet”. Dit jaar heeft deze editie een internationaal karakter want behalve de peruaanse koks komen er  ook top koks over uit Colombia, Mexico en Bolivia. Toch verwacht men dat de lokale koks uit Cusco de show zullen stelen met fantastische streek gerechten. Vorig jaar hebben meer dan 10 duizend mensen dit evenement bezocht.

Lima in de schijnwerpers via grootschalige internationale evenementen zoals Rock in Rio
(22 maart 2012)

Lima probeert meer in de schijnwerpers te komen door middel van het organizeren van grote internationale evenementen. Dit lukte onlangs met de finish van de rally Parijs Dakar die nu al enige jaren  niet meer op het afrikaanse continent gehouden wordt maar op het zuid amerikaanse continent plaats vindt. Lima is ook in 2013 weer van de partij , dit keer met de start van de rally op 5 januari.

Het laatste nieuwtje is dat men nu ook probeert om voor 2014 de editie van Rock in Rio binnen te halen. Dit gigantische muziek evenement vindt namelijk niet altijd in Rio de Janeiro plaats. Het heeft ondermeer al plaats gevonden in Portugal. De laatste editie vond plaats in de maand september in 2011 in Rio de Janeiro met top attracties zoals Coldplay, Red Hot Chili Peppers en Axl Rose. Volgens het gemeente bestuur van Lima is de kans groot dat het inderdaad gaat lukken om het festival binnen te halen.

 

Lima en Cuzco naar de volgende fase als een der 7 wonder steden
(09 maart 2012)

Cusco en Lima zijn genomineerd voor de volgende fase voor de nieuwe 7 Wonder steden campagne, Volgens de burgermeester van Cuzco Luis Florez  is het een eer voor de inwoners van Cuzco dat de stad zich geplaatst heeft voor de volgende fase. Dit is goed voor onze stad en goed voor ons land. We zullen er alles aan doen dat we bij de laatse zeven komen. Om dit te bereiken wil de burgermeester samenwerken met het ministerie van toerisme en buitenlandse handel, Promperu en de regionale regering. Stemmen is mogelijk voor iedereen in 2012 en 2013. De 7 winnaars zullen op 7 december 2013 bekend gemaakt worden. Voor meer informatie over hoe te stemmen zie je op http://www.n7w.com/

Dircetur inspecteert reisbureaus in Cusco
(14 februari 2012)

Dircetur het regionale overheidsorgaan dat de toeristen industrie in Cusco reguliert heeft deze week wederom verschillende reisbureaus in en in de omgeving van Cuzco gecontroleerd. Bij vele kantoren bleken de papieren niet in orde. Zo ontbraken er onder andere vergunningen of werd de adminstratie op naam van anderen gevoerd.

Dircetur zal de komende tijd verder gaan met deze controles en zal bovendien de kwaliteit van de geleverden diensten controleren. Reisbureaus die niet aan de eisen voldoen kunnen rekenen op heftige boetes en in extreme gevallen kan Dircetur zelfs overgaan tot sluiting van de reisbureaus die in gebreken blijven.

Fotos gepubliceerd van een geisoleerde inheemse indianen stam
(1 februari 2012)

Survival International een in Londen gebaseerde instelling die de belangen behartigt van inheemse volkeren  heeft vandaag fotos gepubliceerd van de  Mashco-Piro indianen. Deze  bevolkingsgroep leeft in het Manu Nationale park in het zuid oosten van Peru The Mashco-Piro groep is een van de 100 stammen die tot nu toe nog geen toenadering gezocht hebben met de moderne samenleving. De fotos zijn duidelijk maar van op grote afstand genomen.

De Mascho-Piro stam is waarschijnlijk verwant aan de  Mashcos stam, een indianen groep die aan het eind van de 19e eeuw verdreven en vermoord werd door een Peruaanse rubber baron.

Minder armoede in Peru
(05 januari 2012)

De nationale bank van Peru verwacht dat in de komende jarern steeds minder mensen in Peru in armoede zullen leven. Deze verwachting is gebaseerd op de huidige economische groei en op de verwachting dat de huidige regering meer prioriteit zal geven aan de armere klassen bij de verdeling van de welvaart. In 2010 leefde 31% van de bevolking in armoede en in 2000 was dit nog 43%. De nationale bank van Peru gaat er vanuit dat in 2016 dit percentage zal zijn terug gebracht tot 17%.

 

2012 ▲

2011 ▼

Alberto Fujimori vraagt om generaal pardon
(28 december 2011)

Ex president Alberto Fujimori heeft huidige president Ollanta Humala om een genraal pardon  gevraagd. Fujimori die veroordeeld is vanwege vermeende corruptie is ernstig ziek en zijn advocaten hebben een verzoek ingediend om hem vrij te laten op humanitaire gronden. Om aan dit verzoek te kunnen voldoen moeten er echter allerlei medische en juridische onderzoeken plaats vinden.

De bevolking is erg verdeeld over dit verzoek. Veel peruanen erkennen dat de nu 73 jarige ex president tussen 1990 en 2000 een uitstekend beleid voerde en zouden hem graag weer als een vrij man zien terwijl anderen tegen dit verzoek zijn omdat volgens hun zijn regering de mensenrechten schendde.

44 kinderlijkjes gevonden in Sillustani
(24 november 2011)

In Sillustani heeft men de overblijfsels gevonden van 44 kinderen die ruim 600 jaar geleden opgeofferd werden.  Het betreft zowel jongens als meisjes in de leeftijdsgroep van pas geboren tot drie jaar oud. De kinderen waren begraven in manden en potten rondom een graftoren die bekend staat onder de naam Chullpa Lagarto in Sillustani. Deze chullpa maakt deel uit van een archeologisch complex nabij de stad Puno.

Alle kinderen hebben een vulkanische steen op de borst en zijn omringd door offers  zoals dieren, voedsel en gruiksvoorwerpen zoals bekers en borden. De gezichten van de kinderen zijn naar het oosten gewenteld en hebben vervormde schedels. Dit wijst er op dat het de kinderen van de elite waren want reeds vanaf de geboorte werd hun schedel met opzet vervormd zodat zij zich onderscheidde van de lagere klassen.

De kinderen maken deel uit van een groep van 200 personen die men onlangs vond in de omgeving van de Chullpa Lagarto.

 

De Minister van Cultuur heeft een overeenkomst getekend om het Tahuantinsuyo Museum te creëren
(09-10-2011)

De Minister van Cultuur, Susana Baca, heeft deze week in Cuzco vergaderd met een internationale delegatie van het Smithsonian Instituut. Doelstelling was de ondertekening van een overeenkomst met deze instelling om het Museum van Tahuantinsuyo in Cuzco te creëren. De secretaris-generaal Wayne Clough kwam deze week speciaal hiervoor naar Cuzco..

Het Smithsonian Instituut is verantwoordelijk voor het grootste museum complex ter wereld. Dit lichaam beschikt over een van totaal 19 musea, 9 onderzoekscentra en 168 aangesloten musea. De totale collectie van deze organisatie bevat 137 miljoen voorwerpen waaronder kunststukken, boeken, archiefmateriaal en digitale opnamen van over de gehele wereld.Daarnaast heeft het een uitgebreid netwerk van onderzoekscentra opgezet in verschillende landen.

Reeds meer dan 2 miljoen toeristen bezochten Peru tot nu toe
(28-09-2011)

Tot nu toe hebben in 2011  ruim 2.3 miljoen toeristen Peru bezocht. Volgens het ministerie van toerisme is dit 8% meer dan vorig jaar. Het ministerie had voor heel 2011 als doel gesteld dat 2.5 miljoen Peru zouden bezoeken en het ziet er nu naar uit dat we deze doelstelling gemakkerijk zullen halen.

De helft van deze bezoekers komt uit andere Latijns Amerikaanse landen en dan met name uit Brazilie Argentinie en Chili.Ook is er sprake van een flinke toename van toeristen vanuit Frankrijk Italie en Zuid Korrea.

Resten van een kind uit het pre-koloniale tijdperk gevonden in Puno
(12-09-2011)

In een Chullpa in Silustani in de omgeving van Puno zijn de resten gevonden van een kind dat leefde in de dertiende of veertiende eeuw. De vondst werd gedaan tijdens restauratie werkzaamheden. Verder werd het geraamte van een hond een een schaal gevonden. De archeoloog Eduardo Arizaca die verantwoordelijk is voor de restauratie sluit verdere vondsten niet uit.

De beste trein in de wereld rijdt in Peru
(03-09-2011)

De luxe trein genaamd Hiram Bingham Express die tussen Cusco en Machu Picchu rijdt is verkozen tot de beste trein ter wereld  door  Condé Nast Traveller Reader´s Travel Awards. De lezers kiezen onder andere het beste hotel, de beste luchthaven, de beste luchtvaart maatschappij en de beste trein.

Deze trein is deel van de Orient Express groep. De trein bestaat uit 4 wagons waarvan een dienst doet als keuken, een als bar met een observatie platform en de overige twee wagons zijn uitgerust met confortavele stoelen en tafeltjes. Er is slechts plaats voor 84 passagiers. Het geheel is uitgerust in de Pullman stijl van de jaren twintig van de vorige eeuw.

Voor de mensen die met heel wat minder luxe kunnen leven zijn er andere treinen om Machu Picchu te bereiken zoals de Vistadome en Expedition trein die dagelijks van Cusco naar Machu Picchu gaan, maar als je een keertje de bloemetjes wilt buiten zetten dan heb je hier een pracht kans.

Mossen beschadigen Machu Picchu niet
(24-08-2011)

De mossen die op verschillende plaatsen op de stenen in Machu Picchu groeien hebben Machu Picchu niet beschadigd aldus de burgermeester van Aguas Calientes. Hij woont al meer dan 40 jaar in de buurt van Machu Picchu en heeft gedurende deze tijd altijd mos zien goeien zonder verdere nadelige gevolgen. Hij is niet tegen studies die deze wild groei tegen zouden kunnen gaan. Er zijn altijd werknemers die belast zijn met het handmatig verwijderen van de mos. Met een mesje vernietigen zij de wortels van de mos, maar vanwege het klimaat duikt het mos steeds weer opnieuw op.

Huayna Picchu heeft een limiet van maximaal 400 bezoekers per dag en moet van te voren worden gereserveerd
(05-08-2011)

De limiet van 400 bezoekers per dag voor Hauyna Picchu blijft gehandhaaft. Het enige veschil is dat het niet meer gratis is. Op het moment dat iemand besluit een reservering voor Machu Picchu te maken moet men reeds beslissen of men Huayna Picchu wilt beklimmen of niet. Er zijn nu twee entree kaartjes, een met en een zonder toegang tot Huayna Picchu. Het verschil in prijs is ongeveer US$ 10, maar als iemand een kaartje heeft voor alleen maar Machu Picchu (zonder toegang to Huayna Picchu) en daarna besluit toch Huaynna Picchu te willen bezoeken dan moet men een kompleet nieuw ticket kopen ter waarde van ongeveer US$  55. Daarom is het uiterst belangrijk dat men op het moment van reserveren aan het reisburo duidelijk laat weten of men alleen maar een kaartje voor Machu Picchu wil hebben of dat men een kaartje wenst voor Machu Picchu plus Huayna Picchu. Mocht het laatste het geval zijn, doe het ruim van te voren want er zijn slechts 400 kaartjes per dag voor Huayna Picchu. Huayna Picchu is de berg die  in de achtergrond verschijnt op vele fotos die in Machu Picchu zijn genomen. De meeste toeristen beklimmen deze berg in iets minder dan een uur terwijl de afdaling slechts de helft van de tijd in beslag neemt

Machu Picchu heeft een limiet van maximaal 2500 bezoekers per dag
(01-08-2011)

Het kwam toch wel een beetje als een verrassing de limiet van 2500 bezoekers per dag voor Machu Picchu. Voorheen was het mogelijk om zeg maar een entree kaartje aan de deur van het complex van Machu Picchu te kopen. Nu niet meer. Op aanraden van UNESCO hebben de bevoegde autoriteiten een limiet gesteld van maximaal 2500 bezoekers per dag voor Machu Picchu. Deze limiet van 2500 bezoekers werd toegepast sinds de tweede helft van de maand Juli met gevolg dat op 18 juli zo´n 80 toeristen die reeds in Aguas Calientes waren die dag Machu Picchu niet konden bezoeken. Er vond toen een absolute run plaats  op de entree kaartjes voor de daarop volgende dagen en ook die dagen raakten snel uitverkocht.  Het is daarom uiterst raadzaam je excursie naar Machu Picchu tijdig te reserveren.

Studenten beschermen attracties in Trujillo
(20-07-2011)

Ruim 3600 studenten van scholen en instituten in Trujillo in Noord Peru zullen worden opgeleid in “het toerisme bewust zijn”. Hun inzet moet zorgen voor de bescherming van de regionale en nationale attracties. Meer dan 40 scholen nemen deel.

De opleiding bestaat uit verschillende fases. Allereerst krijgen ze een opleiding die het belang van het toerisme benadrukt. De belangrijkste lokale attrakties worden uitgelegd en ook wordt veel aandacht besteed aan het behoud van het millieu. Vervolgens bezoeken de studenten de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden zoals de archeologische zone van Chan Chan, de Tempel van de Zon en de Maan en oude koloniale huizen en kerken in de stad.

De laatste fase van de opleiding, zal leiden tot de oprichting van een toeristisch club, die zal worden belast met de voortzetting van het werk.

De onlangs door Yale Universiteit geretourneerde inca stukken te zien vanaf de tweede helft van Augustus
(17-07-2011)

Ten minste vier specialisten onderzoeken de Inca stukken die onlangs zijn aangekomen in Cuzco. Deze waardevolle stukken, afkomstig uit Machu Picchu  maar meegenomen voor studie naar de Verenigde Staten bijna 100 jaar geleden, werden onlangs geretourneerd door de Amerikaanse Yale University.

Deze studies worden uitgevoerd door Peruaanse technici gespecialiseerd in metallurgie en keramiek en door archeoloogen van de Yale universiteit waaronder Richard Burger en de peruaanse Lucy Salazar.

De rector van de Universidad Nacional de San Antonio Abad del Cusco, señor Víctor Raúl Aguilar Callo is zeer verheugd met de renovatie la Casa Concha, het huis waar de stukken te zien zullen zijn. De verlichting, beveiling en andere apparatuur is allemaal nieuw aangekomen  vanuit de Verenigde Staten. Sommige apparatuur werd geschonken door de Yale universiteit, andere apparatuur ter waarde van zo´n 8 miljoen Soles moest worden gekocht. Deze kosten worden opgevangen met de entree gelden van buitenlandse toeristen. Naar verwachting zullen de historische gebruiksvoorwerpen te zien zijn voor het grote publiek vanaf de tweede helft van Augustus.

100 jarig jubileum Machu Picchu.
(05-07-2011)

De commissie belast met het organiseren van het 100-jarig jubileum van de wetenschappelijke ontdekking van Machu Picchu heeft gezegd dat Peru deze gelegenheid  moet aangrijpen om minder bekende toeristische attracties in de rest van het land te bevorderen.

De voorzitter van de commissie Ricardo Vega Llona zei: “Het belangrijkste is om te vieren hoe geweldig Machu Picchu is en we moeten het zien als een bron van trots en nationale identiteit voor alle Peruanen. Vanuit een economisch oogpunt is Machu Picchu de belangrijkste toeristische attractie van Peru en om deze reden moeten we er voorzichtig mee omgaan.

Vega Llona voegde eraan toe dat een deel van de feestelijke activiteiten activiteiten die gepland zijn voor de viering bestaan uit fotografie en schilderkunst wedstrijden, optochten, gastronomische beurzen en dat er tevens intellectuele activiteiten zullen zijn met deelname van historici, archeologen en antropologen.

Hij merkte op dat er behalve in Peru ook elders in de wereld activiteiten uitgevoerd worden ten aanzien van  het 100-jarig jubileum van de wetenschappelijke ontdekking van Machu Picchu. Zo is er op dit moment een Machu Picchu tentoonstelling in Washington waarin de informatie van de National Geographic gebruikt wordt. Deze tentoonstelling zal ook elders in de Verenigde Staten te zien zijn.

 

Yale universiteit stuurt historische stukken Machu Picchu terug
(27-06-2011)

Deze week kwamen in de stad Cusco de artefacten aan van Machu Picchu die na bijna honderd jaar door de Yale University werden terug gestuurd uit de Verenigde Staten, Deze historische voorwerpen werden vervoerd in een vliegtuig van de peruaanse luchtmacht. Aan boord was de minister van cultuur, Juan Ossio en hij werd opgewacht door politieke, militaire en kerkelijke vertegenwoordigers.

Na het ontladen van de stukken begon men met een welkomst ceremonie die werd  bijgewoond door  onder anderen de regionale president Jorge Acurio Tito, de burgemeester van Cusco, Luis Florez en de burgemeester van het  district van Machu Picchu, Oscar Valencia,.

Minister Ossio  zei:”Het is een onvergetelijke dag voor mij. Ik ben overmand door emotie, ik ben erg dol op Cusco en ik hou van deze regio, want hier maakte ik voor het eerst kennis met de cultuur.”

De rector van de Universidad Nacional San Antonio Abad de Cusco (UNSAAC), Víctor Raúl Aguilar, die getuige was van de aankomst, zei dat het een historisch moment was voor de mensen van Cusco. Hij herinnerde eraan dat de inspanningen om de overblijfselen van Machu Picchu te repatriëren was begonnen op het moment van de overgangsregering van Valentín Paniagua, en het geeft een  enorme voldoening dat dit nu uiteindelijk is bereikt.

“We zijn blij voor het ontvangen van deze onderdelen die voor honderd jaar ver van hun oorspronkelijke plaats waren Dit is de eerste stap van een grote historische redding ” aldus de rector.

Buiten het vliegveld stonden honderden studenten met vlaggen die de stukken van harte welkom heetten. Deze stukken van Machu Picchu zullen op een nog nader te bepalen datum tentoongesteld worden in Cusco in la Casa Concha dat aan de universiteit behoort.

 

Inti Raymi dit jaar ook in Lima
(21-06-2011)

Inti Raymi het “Feest. van  van de Zon”,  dat traditioneel gevierd wordt  in Cusco op 24 juni zou aan het einde van dit jaar ook georganiseerd kunnen worden in de hoofdstad Lima ter ere van het eeuwfeest van de herontdekking van Machu Picchu.

Ricardo Vega Llona, voorzitter van de commissie die belast is met het organiseren van de feestelijke gebeurtenissen voor het eeuwfeest, vertelde  dat het een initiatief is van de gemeentelijke overheden van Cusco. Die zouden heel graag  in december  het Inti Raimi festival in Lima  presenteren.

Vega Llona denkt dat dit een fantastisch idee is en hij herinnert eraan dat 2011 door de overheid via een decreet werd uitgeroepen als het jaar van Machu Picchu.

Volgende maand op 7 juli, de dag dat Machu Picchu in 2007 werd uitgeroepen als een van de nieuwe zeven wereldwonders, beginnen de feestelijkheden om het eeuwfeest te vieren. De geplande activiteiten zullen het gevoel van nationale trots en identiteit bevorderen. Naar verwachting zullen de huidige president van Peru,  Alan Garcia en de recent gekozen toekomstige president  Ollanta Humala Tasso de evenementen op 7 juli bijwonen.

 Buurtwinkels in Peru
(18-06-2011)

Vorig jaar  zijn er 143 nieuwe supermarkten, hypermarkten en gemakswinkels, geopend in Peru, maar deze nieuwe openingen bedreigen op geen enkele manier  de 65.000 traditionele bodega’s, beter bekend als buurtwinkels of hoekwinkels. Deze keine buurtwinkels zijn verantwoordelijk voor 70% van de totale omzet in deze sector ofschoon 61% van deze winkels slechts uit een kamertje bestaat. Vroeger waren deze winkels overwegend in eigendom van Chinezen, maar tegenwoordig zijn 75% van dit soort winkels in handen van vrouwen, veelal ex-huisvrouwen die zijn uitgegroeid tot succesvolle kleine ondernemers die meestal boven of achter de winkel wonen.

Wat  is hun geheim? De belangrijkste voordelen lijken de volgende te zijn:

1) Nabijheid: Er is altijd een nabijgelegen buurtwinkel;
2) Kleinschalige aankopen: Je kunt slechts twee sigaretten of een handvol rijst kopen als het huishoudgeld niet meer toestaat;
3) Krediet: Vaste klanten kunnen volgende week betalen of zelfs aan het einde van de maand;
4) Sociale interactie: Je kunt lekker roddelen over de laatste nieuwtjes in de buurt!

Deze buurtwinkeltjes hebben wel hun service en infrastructuur  moeten verbeteren. Zo kan je  tegenwoordig, om maar wat te noemen, in sommige buurtwinkels kant en klare sandwiches kopen, je mobiele telefoon opladen of zelfs geld uit een ATM machine halen, Toch bezit slechts 2% van de eigenaars van deze winkels een computer. Dit betekent dat hun inventarisatie  nog steeds handmatig gedaan wordt.

Hun klanten zijn voornamelijk huisvrouwen (74%) en zeven op de tien klanten zijn vaste planten die meer dan eens per dag de winkel bezoeken terwijl een andere 21%  van de klanten de winkel eens per dag bezoekt.

Fujimori erkent nederlaag
(06-06-2011)

LIMA -  De rechtse Peruaanse presidentskandidaat Keiko Fujimori heeft maandag officieel haar nederlaag in de stembusgang toegegeven. Ze zei dat haar linkse rivaal Ollanta Humala heeft gewonnen.

Ik erken zijn overwinning en wens hem geluk”, zei Fujimori in een korte toespraak. Met 90 procent van de stemmen geteld heeft Humala zijn voorsprong vergroot tot ruim 51 procent van de stemmen en is daarmee niet meer in te halen.
De strijd om het presidentschap van Peru ging lang gelijk op. Humala had eerder al de overwinning opgeëist. Hij kondigde aan een „regering van nationaal overleg” te zullen vormen. De stembusgang was zondag.

Peru viert de dag van de aardappel
(30-05-2011)

Vandaag is het de nationale dag van de aardappel en wordt er in Arequipa het feest van de Aardappel gehouden. Dit gebeurt met een verscheidenheid aan gerechten voor honderden gasten.

Zo is er causa (een soort puree)  gemaakt met spinazie en broccoli, garnalen causa, bieten causa, chocolade truffels gemaakt met aardappel, aardappeltaart en andere varianten die  zijn ingediend door 15 groepen die deelnamen aan een wedstrijd georganiseerd door de provinciale gemeente en de regionale overheid.

Het evenement heeft als doel de aandacht te vestigen op de verscheidenheid aan gerechten die worden bereid met aardappel als basis. Arequipa produceert 150.000 ton aardappelen per jaar.

De aardappel productie en consumptie in het departement  Arequipa is flink toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Volgens de minister van landbouw Jorge Villasante zal de aardappel aanplant in heel Peru dit jaar 296.000 hectare bestrijken.

Gastón Acurio een beroemde Peruaanse chef vindt dat  we vandaag niet uitsluitend moeten denken aan de heerlijke causas of aan de beroemde gevulde aardappel. We moeten ook denken aan de producenten van de aardappelen, die zich het hele jaar inspannen om hun aardappelen in onze huizen te brengen en is dit dus een mooi moment om hun te  bedanken.

Peru lanceert een nieuwe tour in het Huaca Pucllana complex in Lima 
(15-04-2011)

Een nieuwe tour naar het Huaca Pucllana ceremoniële complex, gelegen in de wijk Miraflores Lima, werd gelanceerd donderdagavond. De Huaca Pucllana ceremoniële complex is een Pre-Inca tempel complex dat zowel door de Wari als de Lima culturen werd gebruikt van 500 tot 800.

De nieuwe tour van deze on-site museum omvat de reusachtige piramide tempel gelegen in het centrum van het complex, en zeven niveaus of pleinen, die door priesters gebruikt werden om offers te doen aan de goden. Op het plein op het hoogste niveau van de piramide, ziet men replica’s van textiel, aardewerk, naalden en andere items die werden gevonden in het complex.

De piramide en de muren van het complex zijn een technisch hoogstandje op zich. De site is gebouwd met behulp van handgemaakte kleitegels die vervolgens werden gedroogd in de zon. Geen mallen werden gebruikt bij het maken van de bakstenen voor de originele constructie.

Een klein museum toont voorwerpen gevonden tijdens opgravingen van de site. Men schat dat verdere opgravingen en restauratie nog zo’n 15 a 20 jaar zal duren.

Het toerisme in Peru groeit 16 procent sinds het eerste trimester van 2010  (30-03-2011)

In Peru zijn 641.437 buitenlandse toeristen aangekomen in het eerste trimester van 2011, een groei van 16 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010, volgens de vice-minister van toerisme Mara Seminario. Deze bezoekers zorgen voor 715 miljoen dollar aan inkomsten voor het land, wat neerkomt op een stijging van 15,4 procent ten opzichte van het eerste trimester van vorig jaar.

Meer dan de helft van de reisbureaus in Peru zijn informeel.
(29-03-2011)

De Peruaanse associatie van reisbureaus en toerisme, waarvan de Spaanse afkorting Apavit is, schat dat tussen de 55 en 60 procent van de reisbureaus in Peru informeel zijn of te wel niet-geregistreerde bedrijven zijn. Om deze reden, moeten reizigers heel voorzichtig zijn bij het kiezen van een tour pakket in de belangrijkste toeristische plekken in Peru. Er zijn bijna 4500 reisbureaus en reis organisaties die geen deel uitmaken van een formele zakelijke vereniging in de sector, en hoewel ze wellicht de goedkoopste prijzen aanbieden, zijn hun diensten niet altijd betrouwbaar.

Volgens Publio Santander, Apavit president, zijn de meeste problemen met de informaliteit in  steden zoals Cusco, Puno, Arequipa, Nasca, Lima,  Huaraz, Trujillo, Chiclayo en Piura. De problemen liggen bij aanbiedingen die zowel gericht zijn opbinnenlandse als op  buitenlandse toeristen.

“In Cusco, is dit bijvoorbeeld het geval met de verkoop van tours voor S /. 20  maar later wordt de reiziger dan verrast met extra kosten voor entree kaarten, professionele gidsen en het vervoer, “.

Carlos Canales, voorzitter van de nationale toeristische kamer van Peru, werkt aan een campagne, samen met het Ministerie van Toerisme en de procureur-generaal om een strenger beleid en controle-systeem toe te passen. De kwestie is urgent, aangezien het aantal reisbureaus in Peru groeit met een snelheid van 20 procent per jaar.

Cusco verwerft bosbrand blusapparatuur voor gebruik bij Machu Picchu (16-03-2011)

Het Regionale Instituut van Cultuur te Cusco heeft onlangs veiligheidsuitrusting verworven ter waarde van  S /. 446.830 om eventuele bosbranden in de buurt van Machu Picchu te bestrijden.

De apparatuur bestaat onder andere uit 30 slangen, twee grote watertanks, laarzen, brillen, handschoenen en 120 brandweerman helmen, evenals 30 koplampen en 60 brandwerende dekens. Het omvat ook 40 rugzakken met voorraden, 20 gereedschap kits, 120 bos brandweerman dekens, 60 bos harken, en 120 speciale bos brandweerman pakken.

Fernando Astete, directeur van het archeologische park  Machu Picchu, benadrukte dat met deze apparatuur, brandweerlieden veel efficiënter in staat zullen zijn om bosbranden te bestrijden.

Hij legde uit dat de brandwerende dekens een vlamvertragende werking bevatten, en dat in een ware vuurzee ze gebruikt kunnen worden door het personeel voor lichamelijke bescherming. De rugzakken bevatten een soort draagbaar blustoestel speciaal voor bosbranden.

Toerisme gespecialiseerd in “orchideeen” heeft een groot potentieel in Peru volgens de experts (09-03-2011)

In tien jaar tijd en met genoeg werk en onderzoek, zou het orchideeen toerisme in Peru een bevoorrechte status in de wereld hebben en een aanzienlijke inkomsten bron voor het land zijn, zei orchideeen specialiteit Jesús Purisaca. Purisaca was de organisator van de eerste wetenschappelijke Orchideeen Conferentie, die plaatsvond in Machu Picchu aan het eind van de maand februari.

“Orchideeen toerisme is een zeer belangrijk gat in de markt, en dient gestimuleerd te worden op alle terreinen”, zei hij. Purisaca, een vertegenwoordiger van de NGO Inka Terra Association, zei dat een lijst van soorten moet worden samen gesteld met hun respectievelijke locaties waar ze kunnen worden gevonden, om zodoende afzonderlijke soorten te kunnen stimuleren. Tevens kan gespecialiseerd personeel dan de diversiteit en rijkdom van de bloemen verklaren.

Hij zei dat om het welslagen van dit soort eco-toerisme in Peru te kunnen  garanderen, dit soort onderzoek moet worden aangevuld met voorzieningen voor bezoekers, zodat ze beschikken over alle nodige comfort gedurende hun verblijf in Peru en dit zodoende een onvergetelijke ervaring zal worden.

“We hebben verschillende locaties waar wij  orchideeen toerisme kunnen ontwikkelen, en meer en meer plaatsen zullen nog worden ontdekt”,aldus Purisaca.

Volgens Purisaca  zijn er in heel Latijns-Amerika 40.000 mensen betrokken bij de studie van orchideeën, waarvan slechts 500 in Peru.

“Machu Picchu is een slachtoffer van zijn eigen succes “ zegt Unesco  
(22-02-2011)

De Unesco World Heritage Site van Machu Picchu heeft te kampen met een groeiende vraag van  toeristen die de plek willen bezoeken wat goed is voor de lokale economie, maar het aantal toeristen zal  beperkt moeten worden want de World Heritage Site van Machu Picchu dient in bescherming genomen te worden. Dit zei Unesco medewerker Irina Bokova tijdens haar bezoek in Lima.

“Machu Picchu is een slachtoffer van zijn eigen succes, want de belangstelling is enorm. Maar op hetzelfde moment, voor ons en voor de Peruaanse mensen,  is er belang bij de bescherming van Machu Picchu”. Ze vertelde dit aan journalisten na een ontmoeting met president Alan García.

In 2000, voegde het World Monuments Fund (WMF), een milieuorganisatie uit New York Machu Picchu toe aan zijn grijze lijst van de 100 meest bedreigde monumenten. Later verwijderde ze Machu Picchu van deze lijst nadat de Peruaanse overheid plannen afkeurde om het aantal bezoekers te verhogen en tevens een dagelijks limiet stelde voor het aantal deelnemers aan de Inca trail.

Bokova beweerde dat  de klimaatverandering  ”gevaarlijke” gevolgen heaft die leidt tot beschadiging van de 15e eeuwse Inca stad. Ze zei dat haar kantoor een plan wilt ontwikkelen om de archeologische site te beschermen, maar heeft niet aangegeven wanneer een Unesco-plan hiervoor zal worden onthuld.

De belangrijkste toeristische bestemming in Peru, is Machu Picchu en is gekozen tot een van de nieuwe zeven wereldwonderen. De ontbossing heeft geleid tot bezorgdheid over de aardverschuivingen in de buurt van de site die 2.800 meter boven de zeespiegel ligt.

De site was eens een mysterieuze en verborgen complex van  ruïnes die voornamelijk werd bezocht door archeologen en een  harde kern van Expeditions. In 1992 bezochten slechts 9000 toeristen de ruïnes. In 2002 steeg dit cijfer tot 150.000 en in 2005 kwam het aantal bezoekers dicht bij de 400.000.

Machu Picchu krijgt tegenwoordig zo’n 3.000 bezoekers per dag en is de meest bezochte historische atraktie in Zuid-Amerika. Volgens Transitions Abroad  genereert het 40 miljoen dollar per jaar voor de economie van Peru,.

Met de kracht van deze ene attractie,  Na de mijnbouw is het toerisme de tweede grootste inkomstenbron van het land, en de grootste bedrijfstak in het algemeen in de regio Cusco.

Peru promoot acht toeristische bestemmingen om Machu Picchu aan te vullen  (15-02-2011)

Peru’s minister van Toerisme Eduardo Ferreyros heeft een nieuwe campagne aangekondigd om naast het beroemde Inca-heiligdom van Machu Picchu acht nieuwe toeristische bestemmingen  te promoten. De nieuwe sites werden geselecteerd om bezoekers te helpen ontdekken dat Peru een land is van cultuur en biodiversiteit en niet uitsluitend Machu Picchu als toeristische bestemming heeft .

“Peru kan niet louter overleven op toerisme van Machu Picchu. Waar wij zijn op zoek naar zijn, zijn bestemmingen die een aanvulling vormen op Machu Picchu, maar niet een substituut voor Machu Picchu. Ferreyros zette dit uiteen in een internationale persconferentie in Lima.

De bestemmingen die het ministerie voor toerisme wil bevorderen zijn: “Ruta Moche,” bakermat van de oude beschavingen aan de noordelijke kust, Paracas en Nazca aan de zuidelijke kust,  Lima als culinaire hoofdstad, de noordelijke stranden, de Amazone rivier, de Colca Canyon in Arequipa, het departement van Cusco, en het Titicacameer.

De minister verklaard dat de promotie van deze plaatsen het werk zal zijn van vele verschillende sectoren en men verwacht resultaten slechts op lange termijn. Hij zei dat het nodig zal zijn om in deze bestemmingen het vervoer, nutsbedrijven en hotel diensten te verbeteren.

Machu Picchu, die de honderdjarige verjaardag van de ontdekking dit jaar viert, hoeft niet verder gepromoot te worden volgens de minister, want het ontvangt reeds ongeveer 2.500 bezoekers per dag. Momenteel zijn studies lopende om een passend aantal toeristen te bepalen die de ruines in de toekomst zullen kunnen bezoeken zonder nadelige effecten.