Nieuws jaren 2015-2016

 

NIEUWS EN FEITEN OVER PERU UIT DE JAREN 2015 EN 2016

 

2016 ▼

 

Er zijn nog geen concrete plannen omtrent een kabelbaan in Lima
(
10 november 2016) )

In navolging van enkele andere grote steden in Zuid-Amerika zoals Rio de Janeiro en La Paz wilt ook Lima een kabelbaan als een vorm van openbaar vervoer. Het is de bedoeling om de wijken Independencia en San Juan de Luricancha met elkaar te verbinden. In mei van dit jaar verklaarde de minister van huisvesting dat nog deze maand met de bouw van de kabelbaan begonnen zou worden, maar nu blijkt dat niet zijn ministerie maar het ministerie van transport hier verantwoordelijk voor is. Deze vorm van openbaar vervoer is een groot succes in bovengenoemde steden, maar het kan nog wel even duren voordat het zover is in Lima vanwege de hoge kosten die geschat worden op zo’n 100 miljoen amerikaanse dollar. Het oorspronkelijk plan was dat de kabelbaan eind 2017 klaar zou zijn en het een totale lengte van 6,4 kilometer zou hebben

  

 

 

ZAFRA, een groot Afro-Peruaans cultureel evenement in Lima
(04 oktober 2016) )

Ongeveer 2% van de totale bevoling van Peru heeft afrikaans bloed in zich. We hebben het over ruim 600.000 mensen die afstammelingen zijn van slaven die gedurende de koloniale tijd naar Peru gevoerd werden om op de suiker en katoen plantages te werken. Deze Afroperuanos wonen  tegenwoordig  voornamelijk aan de kust tussen Lima en Nasca. Hun tradities leven nog steeds voort vooral in muziek en dans. 

 

Het project ZAFRA heeft tot doel om aandacht te geven aan de Afro-Peruaanse cultuur. Van 1 tot 4 november worden er in diverse theaters in Lima voorstellingen gegeven die gebaseerd zijn op de Afro-Peruaanse cultuur. De voorstellingen bestaan ondermeer uit toneel, dans, muziek en poezie. Voor dit jaar hebben reeds 6 grote toneel gezelschappen en 90 artiesten hun medewerking toegezegd. Het is de bedoeling dat dit een jaarlijks terugkerend evenement zal worden.

  

 

Nieuw 4 sterren hotel tegenover het vliegveld van Lima
(03 september 2016) )

Goed nieuws voor mensen die erg laat aankomen in Lima of die een vroege vlucht vanuit Lima hebben en graag dichtbij het vliegveld willen slapen. The Holiday Inn Lima Aiport hotel wordt namelijk gebouwd recht tegenover de ingang van het vliegveld Jorge Chaves. Het vier sterren hotel zal 179 kamers krijgen en de verwachting is dat het in November 2017 klaar zal zijn. Er bestaat overigens reeds een drie sterren hotel tegenover het vliegveld dus het is geen probleem als je voor November 2017 in Lima aankomt en dichtbij het vliegveld wilt slapen.

 

De documentaire "River of Gold" gaat deze week in première tijdens het Lima film festival
(08 augustus 2016)

Deze documentaire werd gemaakt door de twee journalisten,  Ron Haviv en Donovan Webster, die bekend zijn van het verslaan van oorlogen. Zij werden begeleid door bioloog Enrique Ortiz. Verder werkte mee aan deze  documentaire Herbie Hancock en de actrice  Sissy Spacek. De documentaire gaat over illegale goudwinning in het het Amazone gebied van Peru.

Er werd gefilmd in gebieden waar buitenstaanders niet welkom zijn en het was er gevaarlijk. we krijgen onder andere beelden te zien van vaten vol met het giftige mercurie, kinderslavernij en prostitutie en het is zondemeer schokkend te noemen aldus producente Sarah Dupont 

 

De beste culinaire bestemming in Zuid-Amerika is wederom Peru?.
(08 juli 2016)

Voor de vijfde keer op rij is ook dit jaar Peru weer verkozen tot de beste culinaire bestemming in Zuid-Amerika. De prijs werd onlangs uitgereikt tijdens de World Travel Awards (WTA) 2016 aan de minister van buitenlandse handel en industrie Magali Silva Zij wees erop in haar toespraak dat deze prijs het resultaat was van het harde werken van alle peruanen die van nature erg creatief zijn met het bereiden van nieuwe gerechten. De meest bekende schotel van Peru is “Ceviche” een absolute must wanneer je Peru bezoekt. Deze schotel is gebaseerd op vis en / of schaaldieren gemarineerd in citroensap. Een andere indicatie dat het goed eten is in Peru is dat drie van de beste vijftig restaurants ter wereld zich in Peru vinden. De complete lijst is te vinden op https://www.finedininglovers.com/blog/news-trends/50-best-restaurants-2016-list/  Restaurant Central staat in deze prestigieuze lijst op nummer 4 en is hiermee het beste restaurant in Zuid-Amerika. Restaurant Maido staat op nummer 13 en Astrid Y Gastón staat op nummer 30. Al deze restaurant bevinden zich in Lima.

  

Wie is Pedro Pablo Kuczynski, de nieuwe president van Peru?
(10 juni 2016)

Het was voor lange tijd erg spannend maar uiteindelijk bleek Pedro Pablo Kuczynski, beter bekend als PPK, toch ongeveer 41.000 stemmen meer vergaard te hebben dan zijn opponent Keiko Fujimori de dochter van ex president Alberto Fujimori. Dit betekent dat PPK voor de komende 5 jaar de nieuwe president van Peru zal zijn. 

Pedro Pablo Kuczynski is momenteel 77 jaar oud en werd in 1938 in Lima geboren. Zijn moeder is Zwitserse en zijn vader een joodse dokter uit Duitsland met een Poolse achtergrond die in 1938 Berlijn ontvluchtten. PPK won een internationale studiebeurs en studeerde filosofie, politieke wetenschappen en economie in Oxford. Later studeerde hij ook nog aan de Princeton University in Amerika. Hij werkte onder meer als investeerder in Wallstreet en als president van de Centrale Bank van Peru. Hij was minister van mijnbouw tijdens de tweede regering van Terry Belaunda en  minister van economische zaken tijdens de regering van Alejandro Toledo.   

In zijn verkiezingsbelofte beloofde hij dat hij een transparent beleid zal voeren, dat hij de Peruaanse economie nieuwe impulsen zal geven en dat iedereen in Peru toegang zal hebben tot schoon drinkwater.

 

  

De peruaanse granaatappel is erg populair in Nederland.
(24 april 2016)

De vrucht van deze plant die tot de kattenstaartfamilie behoort is tegenwoordig erg populair in Nederland. In vergelijking met de eerste twee maanden van 2015 is de verkoop van deze vrucht gedurende de eerste twee maanden van 2016 met 97% gestegen. Peru exporteerde in deze 2 maanden 4.2 miljoen dollar aan granaatappels. Nederland is met 67% van alle export de grootste afnemer van deze peruaanse granaatappels, maar ook in Japan, Rusland en Spanje is de vrucht erg gewild.  

Het  is te hopen dat kleine boeren zich bewust worden van de populariteit van deze vrucht zodat zij overgaan van de produktie van rijst naar de produktie van granaatappels omdat dit veel minder kostbaar irrigatie water vereist. 

 

 

  

Presidentsverkiezingen gaan naar de tweede ronde.
(11 april 2016) 

Het was gisteravond laat na het tellen van de eerste stemmen al meteen duidelijk dat er een tweede ronde nodig is tussen de nummers 1 en 2 om te bepalen wie de nieuwe president van Peru zal worden omdat geen van de kandidaten de vereiste meerderheid van 50% + 1 stem zal halen. Keiko Fujimori zal als eerste eindigen met iets minder dan 40% van het totaal uitgebrachte stemmen terwijl veteraan Pedro Pablo Kuczynski met iets meer dan 20% van de stemmen als tweede zal eindigen. Veronika Mendoza zal met iets minder dan 19% van de stemmen als derde eindigen. De officiele uitslag zal pas over een week bekend worden als alle stemmen geteld zijn, maar het staat nu dus al vast wie er naar de tweede ronde zullen gaan.   

 

 

Minister van Binnenlandse zaken vraagt aan FBI om een kantoor in Peru te openen.
(5 maart 2016) 

Omhet  terrorrisme en het op grote schaal van smokkelen van drugs beter te kunnen bestrijden heeft de huidige minister van binnenlandse zaken, Jose Luiz perez Guadalupe, aan de amerikaanse ambassadeur te Peru gevraagd of het mogelijk zou zijn dat de FBI een kantoor zou openen in Peru. De FBI zou dan ook beter de de nationale politie kunnen helpen met trainingen en het toepassen van nieuwe technieken  De bedoeling is om samen met de FBI de strijd tegen de georganiseerde misdaad aan te gaan. 

Een nieuw boek van Mario Vargas Llosa komt uit op 3 maart.
(8 februari 2016) 

Op 3 maart komt een nieuw boek uit van de peruviaanse Nobel prijswinnaar Mario Vargas Llosa. In het spaans heet het boek “Cinco esquinas” hetgeen de 5 hoeken betekent en dit verwijst naar een gevaarlijke buurt in een achterstandswijk in Lima. Het verhaal speelt zich hier af tijdens het bewind van president Alberto Fujimori in de jaren 90 en gaat vooral over corruptie en angst.  

Vargas Llosa was tijdens de presidentsverkiezingen van 1990 zelf een kandidaat en werd destijds verslagen door Fujimori. Momenteel is de dochter van Fujimori een belangrijke gegadigde om de presidentsverkiezingen van 10 april te winnen. Het is dan ook niet toevallig dat dit boek ruim 1 maand voor de verkiezingen uitgebracht wordt en dit boek zal Keiko Fujimori zeker niet helpen. Vargas Llosa noemt haar dan ook steevast de dochter van de dictator.        

 Een 3500 jaar oud geraamte ontdekt in Lima
(22 januari 2016)


Archeologen hebben een geraamte ontdekt in Lima dat zo’n 3500 jaar oud is. De vondst werd gedaan tijdens opgravingen op een archeologische plek dat bekent staat als El Paraiso. Vermoedelijk betreft het een weefster want behalve voedsel en schaaldieren werd samen met het geraamte ook gereedschap aangetroffen om te kunnen weven.

2016 ▲ 

2015 ▼

De luchthaven van Lima bestaat 50 jaar
(30 december 2015) 

De internationale luchthaven van Lima bestaat vandaag precies 50 jaar. In die 50 jaar is er heel wat veranderd. Er zijn heel wat verbouwingen geweest en de luchthaven is nog steeds groeiende. Sinds 2001 is de oppervlakte van de terminal meer dan verdubbeld van 39000 vierkante meter naar ruim 86000. Momenteel werken er zo’n 16000 mensen op de luchthaven. Er zijn 80 winkels en de souvenirs die het meest verkocht worden zijn chocolade en Pico. In 2014 maakte meer dan 16 miljoen passagiers gebruik van deze luchthaven. In 2005 waren dit nog slechts zo’n 5 miljoen.

Peruanen kunnen waarschijnlijk in de tweede helft van 2016 zonder visum naar de Schengenlanden reizen
(05 december 2015)

Het is een proces dat al jaren aan de gang is maar eindelijk zijn we bij de laatse fase aangekomen. Het biometrisch paspoort.  Volgens Alonso Seguro, de minister van economische zaken, is dit nieuwe paspoort gereed binnen de eerste zes maanden van 2016. Hij ontkent dat Peru erg laat aan het ontwerp van dit nieuwe paspoort is begonnen. Volgens hem ligt het prototype reeds klaar. Colombia begon dit zelfde proces gelijktijdig met Peru, maar omdat hun paspoort al klaar is kunnen zij nu al zonder visum naar de  26 Schengenlanden reizen.

 

 Enorm veel vraag naar kaartjes voor het concert van de Rolling Stones in Lima

(13 november 2015)

De Rolling Stones bestaan al ruim vijftig jaar en hebben over de gehele wereld concerten gegeven maar volgend jaar is het de eerste keer dat ze in Lima optreden. Het concert zal plaats vinden op vrijdag 6 maart. Er is plek voor 60.000 mensen in het stadion, maar binnen de eerste drie dagen van de voorverkoop waren er al 35.000 kaarten verkocht. De VIP plaatsen die bijna 700.00  Euro per stuk kosten waren al  binnen 50 minuten uitverkocht. Het is dus duidelijk dat er grote belangstelling voor dit evenement bestaat.  

Peru probeert zich te kwalificeren voor het wk voetbal van 2018. 
(07 Oktober 2015)

Deze week beginnen de kwalificatie wedstrijden voor het wk voetbal van 2018 in Rusland. Op donderdag speelt Peru de eerste wedstrijd uit tegen Colombia in Baranquila en op dinsdag 13 speel Peru thuis in Lima tegen Chili.  Alle tien landen van Zuid Amerika zitten in een pool en spelen twee keer tegen elkaar. De beste vier landen plaatsen zich direct terwijl het vijfde land zich alsnog kan plaatsen als het wint van de nummer 5 uit Azie. Ook dit jaar zijn de verwachtingen weer erg hoog. Gelukkig zijn de resultaden die behaald zijn in het veleden geen garantie voor de toekomst, want de laatste keer dat Peru zich wist te plaatsen voor dit eindtoernooi was in 1982 toen het gehouden werd in Spanje.

  

Freddy Ternero onder grote belangstelling te Lima begraven 
(22 September 2015)

Afgelopen vrijdag 18 september overleed op 53 jarige leeftijd Freddy Ternero. Hij was de enige trainer die er in geslaagd is om een internationale beker te winnen met een voetbalteam uit Peru. In 2003 won hij met Cienciano uit Cuzco la copa Sudamericana in de finale tegen River Plate en in het daarop volgende jaar won hij met hetzelfde team de Recopa tegen Boca Juniors.  

 

Santa Rosa de Lima ook dit jaar volop gevierd
(01 September 2015)


Afgelopen zondag werd ook dit jaar Santa Rosa de Lima gevierd met een massale processie op het hoofdplein van de stad Lima.Santa Rosa de Lima was de eerste persoon uit de nieuwe wereld die tot heilige verheven werd. Dit gebeurde door de Paus Clement in 1671. Ze werd in 1586 te Lima geboren en ging door het leven als Isabele Flores de Oliva. Ze stierf op 31 jarige leeftijd en wijdde het grootste gedeelte van haar leven aan de armen. Op een gegeven moment gedurende haar leven veranderde haar gezicht voor korte tijd in een roos en daarom kreeg zij de naam Santa Rosa de Lima. Zij is de beschermelinge van Peru en de Philipijnen en ook van de peruaanse politie en leger. 

Machu Picchu mountain en Huayna Picchu mountain gesloten in April 2016
(14 Augustus 2015)

Opgelet met het plannen van je vakantie voor volgend jaar april indien je de bergen Machu Picchu en of Huayna Picchu wilt beklimmen. Het INC (Instituto Nacional de Cultura) heeft bekend gemaakt dat vanwege onderhoudswerken de bergen gedurende enige tijd in april 2016 gesloten zullen zijn voor het publiek. Huayna Picchu is gesloten van 1 tm 15 april en Machu Picchu Mountain van 16 tot en met 30 april. De ruines van Machu Picchu blijven wel gewoon open voor het publiek gedurende deze tijd. Het betreft dus uitsluitend bovengenoemde bergen en dus niet het park met de ruines en ook de Inca trail zal hier geen hinder van ondervinden.

 

1.3338.000 toeristen bezochten de Cuzco regio gedurende het eerste semestre van dit jaar  
(08 Augustus 2015)

De Cuzco regio werd gedurende de eerste zes maanden van dit jaar bezocht door ruim een miljoen driehonderdenachtendertigduizend toeristen. Het betrof zo´n 460.000 toeristen uit Peru zelf en ongeveer 878.000 toeristen uit het buitenland. In vergelijking met 2014 betekent dit dat er dit jaar gedurende deze periode ongeveer 82.000 meer toeristen naar de regio Cuzco zijn gekomen.

 

Peru is zich aan het voorbereiden op de Pan American Games 2019
(21juli 2015)

President Ollanta Humala verklaarde dat Peru zich nu reeds aan het voorbereiden is op de Pan American Games die in 2019 in Lima gehouden zullen worden. ODEPA de organisatie die de spelen aan Peru had toegewezen, had eerder dit jaar ineens twijfels of Peru wel in staat zou zijn om dit evenement te kunnen organizeren. Na een grondige inspectie is men tot de conclusie gekomen dat deze twijfels onterecht waren en blijft men bij de beslissing om de spelen aan Lima toe te wijzen. 
 

 

Druiven, asperges en avocados vanuit Peru naar Nederland
(12 juni 2015)

Druiven, asperges en avocados behoren tot de belangrijkste agrarische export produkten van Peru en de landen die het meests van deze produkten afnemen zijn de Verenigde Staten en Nederland. Gedurende 2014 is de produktie van advocados zelfs met 16% toegenomen. De produktie van druiven, asperges en avocados begon slechts 10 jaar geleden serieuze vormen aan te nemen toen de vraag hierna in de VS en Nederland enorm toenam. Gedurende deze 10 jaar nam de produktie van druiven alleen al toe van US$ 34 miljoen naar US$ 632 miljoen terwijl de export waarde  van asperges  in 2014 US$ 383 miljoen bedroeg en die van avocados US$ 307 miljoen.

  

Starbucks in Europa verkoopt koffie uit Cuzco
(29 mei 2015)

Verschillende Starbucks vestigingen in Europa zullen voortan koffie verkopen die uit de Cuzco regio komt. Starbucks Origin Espresso Peru Cusco koffie zal verkrijgbaar zijn in meer dan 2000 vestigingen in 20 Europese landen. Vorig jaar bedroeg de totale waarde van de koffie export nog US$ 739 miljoen, maar dit nummer zal nu ongetwijfeld toenemen. De koffiebonen die door Starbucks gebruikt worden, groeien in de provincie La Convencion op een hoogte van ongeveer 1650 meter boven zeeniveau. Onveer 250 kleinere koffieboeren zullen baat hebben bij deze nieuwe deal met Starbucks.

 

Vanaf 2016 zal het mogelijk zijn om een preventieve prik tegen Dengue te krijgen.
(04 mei 2015)

Dit is erg goed nieuws voor de toeristen die volgend jaar ondermeer het Amazone gebied of andere warme streken van Peru willen bezoeken. Ofschoon relatief weinig toeristen deze ziekte opliepen is het toch wel een fijn idee dat er nu een vacune beschibaar zal zijn. Het virus wordt overgedragen door de mug  Aedes Aegypti die erg veel voorkomt in warme streken. Elk jaar krijgen wereldwijd velen mensen Dengue en dit gebeurt voornamelijk in Latijns America en Azie. De kenmerken zijn zeer hoge koorts en uiters pijnlijke gewrichten. De meesten slachtoffers komen er na een week of twee in bed weer boven op, maar soms is er blijvende schade aan organen zoals de lever en soms is het zelfs dodelijk. Het treft voornamelijk de lokale bevolking. Na 20 jaar onderzoek heeft het Pasteur instituut nu een formule gevonden die een preventieve werking heeft.

Nieuwe burgermeester sluit Plaza de Armas van Cuzco voor alle verkeer.
(11 april 2015)

Het lijkt wel of alle nieuwe burgereesters van Cuzco hun ambtstermijn willen beginnen met een schokkerende maatregel. Zo ook Carlos Moscoso. Vanaf gisteren is de Plaza de Armas, het belangrijkste plein in het centrum van Cuzco voor alle verkeer gesloten. Aan dit plein zijn ondermeer de katedraal en de Jesuieten kerk gevestigd. Wat het preciese doel van deze maatregel is, is onduifelijk, maar de plaatselijke middenstand is er niet blij mee en de meesten inwoners van Cuzco zijn dat ook niet. Het leidde gisteren ot velerlei langdurige opstoppingen in het verkeer in het centrum van Cuzco en sommige straten zijn ineens ontzettend moeilijk bereikbaar. Voor de komende week zijn protesten aangekondigt tegen deze maatregel

Renato Tapia schittert in de vriendschappelijke interland tegen Venezuela.
(31 maart 2015)

In de Achterhoek wisten ze het natuurlijk al heel lang maar vandaag hebben de Peruanen het zelf ook nog een keer kunnen zien. Renato Tapia de jonge middenvelder van FC Twente kan heel erg goed voetballen. De vriendschappelijke interland tegen Venezuela werd met 0-1 verloren, maar Renato Tapia werd na de wedstrijd uitgeroepen tot de beste speler van het peruaanse elftal.

Vandaag begint het grote wijnfeest in Ica
(06 maart 2015)

Van 6 tot 10 maart vindt in Ica een groot wijn festival plaats. Het is in de regio Ica waar zich de beste wijngaarden van Peru bevinden. Behalve wijn komt ook de Pisco uit dit gebied. Pisco is de nationale drank van Peru en is de ingredient voor de befaamde Pisco Sauer. Ica ligt ongeveer 350 kilometer ten zuiden van Lima. Bussen tussen Lima en Ica doen ongeveer 4 uur over deze reis.

In totaal verwacht men zo’n 40.000 bezoekers voor dit feest. De meesten komen uit Lima omdat het relatief dichtbij ligt.Bezoekers kunnen het hele proces zien dat nodig is om wijn en Pisco te vervaardigen. Verder zullen er nog traditionele dansen uit de regio te zien zijn en is er ook een show met paarden. Maar liefst negen wijngaarden zullen aan de festiviteiten meewerken.

Peruaanse film wint prijs  op het Inernationale Film Festival Rotterdam
02 februari 2015

De peruaanse film Videophilia van Juan Molero heeft een Tiger Award gewonnen op het Inernationale Film Festival Rotterdam. Deze prijs wordt toegekend aan beginnende  jonge filmmakers die hun eerste of tweede film gemaakt hebben. Deze prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1995 en het is de eerste keer dat een film uit Peru deze prijs wint.

De film gaat over verveelde tieners die veel van hun tijd doorbrengen in de internetcafes in Lima. Deze tieners zoeken avontuur en komen in allerlei moeilijkheden. Deze film gaat gedeeltelijk over ervaringen die de filmmaker zelf heeft beleefd.

Het feest van de “Virgen de la Candelaria” genereert meer dan 20 miljoen Soles
(27 januari 2015)

Elk jaar vindt er in februari een groot feest in Puno plaats dat twee weken duurt. Ook dit jaar zijn de voorbereidingen voor het feest van de “Virgen de la Candelaria” weer volop aan de gang. Dit jaar wordt het gevierd van 1 tot 15 februari. Volgens een van de organizatoren “Javier Ponce” die president is van de Federatie van Folklore en Cultuur in Puno, genereert dit feest een omzet van meer dan 20 miljoen Soles. Vooral hotels en restaurants profiteren volop van dit feest, maar ook bedrijven die kleding en muziekinstrumenten verhuren doen  het erg goed.  Puno verwacht gedurende deze twee weken ruim 300.000 toeristen. Een groot gedeelte komt uit Peru, maar ook toeristen van buiten Peru komen speciaal voor dit festival naar Puno. Volgens Javier Ponce zullen er ruim 100.000 dansers en 40.000 muziekanten aanwezig zijn.

 

2015 ▲