Nieuws en feitjes over Peru
vanaf 2019 tot heden
Minister van Buitenlandse Handel en Toerisme benadrukte het belang van Machu Picchu.
(12 Juli 2024)
Minister van Buitenlandse Handel en Toerisme Elizabeth Galdo benadrukte het belang van Machu Picchu voor het herstel van het toerisme in Peru. Zij deed dit op 7 juli ter gelegenheid van de 17e verjaardag van de uitverkiezing tot één van de zeven wereldwonderen van de moderne wereld. "Toerisme is een economische, sociale en ecologische motor voor de duurzame ontwikkeling van Peru. Machu Picchu is onze belangrijkste en meest bezochte toeristische bestemming, bekend om zijn immense schoonheid en geschiedenis, waardoor we wereldwijd representatief zijn. Bovendien is het het enige wereldwonder dat gecertificeerd is als CO2-neutraal," benadrukte Galdo.
Volgens het ministerie verwelkomde Machu Picchu meer dan 17 miljoen binnenlandse en buitenlandse bezoekers tussen 2007 en 2023. Een paar dagen geleden heeft Machu Picchu opnieuw een belangrijke erkenning gekregen bij de World Travel Awards South America 2024. Het won de prijs als meest toonaangevende toeristische attractie van Zuid-Amerika 2024. Het is de zevende keer dat Machu Picchu de fel begeerde prijs in zijn categorie in de wacht sleept.
Meer dan 31.000 monumenten en archeologische vindplaatsen maken deel uit van het Peruaanse erfgoed.
(20 April 2024)
Meer dan 31.000 monumenten en archeologische vindplaatsen maken deel uit van het Peruaanse erfgoed, aldus het Ministerie van Cultuur die dit mededeelde ter gelegenheid van de Internationale Dag voor Monumenten en Vindplaatsen dat elk jaar op 18 april wordt gevierd. Volgens de overheidsinstelling zijn er in totaal 27.060 archeologische vindplaatsen uit de pre-Spaanse tijd in alle regio's van het land. Daarnaast herbergt Peru 4.323 monumenten die gebouwd zijn na de pre-Spaanse tijd. Deze zijn uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed van de Natie en maken deel uit van de geschiedenis en het erfgoed van het land.
Onder de meest bezochte pre-Spaanse archeologische sites bevinden zich onder andere: Machu Picchu, Chavin Archeologische Site, Chan Chan Archeologisch Complex, Caral stad, Kuelap Archeologische Zone, Sican Archeologisch Complex, Mateo Salado Archeologische Zone, Huacas del Sol y la Luna Archeologisch Complex en Sayhuite Archeologisch Complex.
Onder de andere groep vallen ondermeer de kathedraal van Lima, de kerk en het klooster van Santa Teresa in Cusco, het paleis Torre Tagle, het kasteel Real Felipe, de kathedraal van Puno, Casona Monsante in Chachapoyas, Casona de Beaterio in Arequipa, het Constitution Square in Huancayo en Quinta de Presa in de wijk Rimac in Lima.
Lucuma is door de Taste Atlas opgenomen in de lijst van de 10 best beoordeelde fruitsoorten ter wereld..
(04 November 2023)
Lucuma, ook wel bekend als het "goud van de Inca's", is een van de Peruaanse superfoods die wereldwijd steeds meer interesse wekt vanwege zijn opmerkelijke voedingseigenschappen en veelzijdige gebruik, voornamelijk in de gastronomie. "Lucuma is een vrucht die oorspronkelijk uit het Andesgebied van Zuid-Amerika komt, met name uit de valleien van Peru, Chili, Bolivia en Ecuador. Het wordt gekenmerkt door een hoge voedingswaarde, want het zit vol calcium, proteïne, ijzer, zink en bètacaroteen," aldus TasteAtlas in zijn beschrijving van de vrucht.
De smaak kan het best worden omschreven als licht zoet en vergelijkbaar met esdoorn, waardoor het een ideaal ingrediënt is voor gebakken desserts en ijs," voegde het eraan toe. Volgens het gerenommeerde platform voor voedselliefhebbers werd het door de Inca’s en eerdere culturen gezien als een symbool van vruchtbaarheid. In sommige precolumbiaanse beschavingen zoals de Mochica, die zich ontwikkelden langs de noordkust van Peru tussen de 2e en 5e eeuw na Christus, komen lucuma en zijn zaden voor in hun keramiek en in de graven van heersers en adellijke mensen.Tegenwoordig is het van januari tot april te vinden op de meeste regionale markten. .
Paleontologen vinden resten van een oerwalvis.
(03 Augustus 2023)
De resten van het zwaarste dier dat ooit op deze planeet geleefd heeft zijn gevonden in de woestijn in Peru. Het betreft een zogenaamde oerwalvis die ongeveer 20 meter lang en 340.000 kilo zwaar was en die zo een 39 miljoen jaar geleden hier voor de kust rondzwom.Op dit moment is de blauwe vinvis het zwaarste dier dat op aarde leeft, maar die weegt slechts 170.000 kilo.
De oerwalvis scharrelde zijn voedsel bijeen op de bodem van de zee en is eigenlijk meer verwant met de huidige zeekoe. De zeekoe is tegenwoordig een bedreigd diersoort. Vroeger werd er veel op gejaagd vanwege zijn olie en vlees. Tegenwoordig is het grootste problem dat zijn natuurlijke leefomgeving steeds meer bedreigd wordt. In het Peruaanse Amazone gebied net buiten Iquitos is een opvangcentrum voor de zeekoe, hier worden ze verzorgd en indien mogelijk weer terug uitgezet in de natuur. Het is mogelijk om dit opvangcentrum te bezoeken.
Peru is de grootste exporteur ter wereld van blauwe bosbessen.
(04 April 2023)
Peru is de grootste exporteur ter wereld van blauwe bosbessen 03 april 2023-04-02 Bij Peru denk je waarschijnlijk niet snel aan blauwe bosbessen, maar toch is dit een belangrijk export produkt binnen de peruaanse economie. In het jaar 2022 werd er zelfs voor 1,362 miljard dollar aan blauwe bessen gexporteerd en is hiermee de grootste exporteur van dit produkt ter wereld. De belangrijkste afnemer van deze vruchten is de V.S. maar verrassend genoeg staat Nederland op de tweede plaats. Nederland importeerde alleen al in de maand januari van dit jaar voor US$ 19.58 miljoen aan blauwe bosbessen uit Peru en dat betekent dat 27% van de export van deze vruchten in januari 2023 naar Nederland ging.
De blauwe bosbes groeit vooral in La Libertad, Lima, Lambayeque, Ancash, Ica en Cajamarca. Op dit momento zijn er meer dan 65 verschillende soorten blauwe bosbessen, maar de belangrijkste 2 soorten zijn Ventura en Biloxi.
Machu Picchu is weer open. Kom naar Peru nu!!!.
(13 Februari 2023)
Begin december 2022 begonnen de problemen in Peru met de afzetting van president Pedro Castillo. Vooral in het zuiden van het land braken hevige rellen uit waarbij men eiste dat zowel de nieuwe president Dina Boluarte zou aftreden als de sluiting van het congres. Zowel de president als de volksvertegenwoordigers hadden hier geen oren naar. Weken lang waren de voornaamste doorgande wegen in het zuiden geblokkeerd door demonstranten die niemand en niets meer doorlieten. Deze vorm van actie voeren was heel schadelijk voor het toerisme en op 19 januari 2023 besloot men om Machu Picchu te sluiten. Er waren nog maar nauwelijks toeristen in Peru.
De problemen zijn nog lang niet allemaal opgelost. Zowel de volksvertegenwoordigers als de president zitten nog steeds op hun plaats maar bij vele demonstranten is het nu doorgedrongen dat deze vorm van actie voeren geen zin heeft en dat men alleen maar zichzelf in de vingers snijdt. Vandaar dat er steeds minder wegblokkades zijn en sinds gisteren is ook Machu Picchu weer open voor bezoek. Beetje voor beetje zal het toerisme weer op gang komen dus nu kan het een heel goed moment zijn om Machu Picchu te bezoeken. Er zullen geen grote mensen massas in je foto’s staan en omdat er nog zo weinig andere toeristen zijn kan je een prima service in de restaurants verwachten, kortingen in de hotels en is het ook een goed moment voor koopjes tegen aantrekkelijke prijzen. Ons Advies: Kom naar Peru nu!!!!!
Choquequirao tijdelijk gesloten.
(22 November 2022)
Om mogelijke ongelukken met toeristen als gevolg van aardverschuivingen te voorkomen heeft het Directoraat van Cultuur van Cusco (DDCC) de sluiting aangekondigd van het Archeologisch Park Choquequirao vanaf 1 december. We zijn nu aan het begin van het regenseizoen en aardverschuivingen komen dan vaak voor en daarom is deze beslissing genomen.
Choquequirao wordt beschouwd als de tweede meest interressante toeristische en culturele attractie in Cusco na Machu Picchu vanwege zijn ontwerp en constructiekenmerken, waarvan de naam in het Quechua "Wieg van het goud" betekent. Het is nog niet bekend wanneer Choquequirao weer zal openen.
Peru is wederom uitgeroepen tot 's werelds meest vooraanstaande culinaire bestemming.
(07 September 2022)
Peru is door de World Travel Awards (WTA) verkozen tot Zuid-Amerika's leidende culinaire bestemming 2022, meldde het Peruaanse bureau voor export- en toerismepromotie (PromPeru) deze week. De Andesnatie werd ook uitgeroepen tot Zuid-Amerika's leidende culturele bestemming 2022. Bovendien heeft Machu Picchu -Peru's top toeristische bestemming- een internationale prijs ontvangen die het erkent als een belangrijke wereldattractie. Deze keer werd de Inca-citadel door de World Travel Awards gekozen als Zuid-Amerika's Leading Tourist Attraction 2022. Peru heeft in deze regionale editie in totaal 20 nominaties in de wacht gesleept, waaronder South America's Leading Adventure Tourism Destination, South America's Leading River Cruise Company, South America's Leading Whale Watching Destination, etc.
Peru is acht keer uitgeroepen tot 's werelds meest vooraanstaande culinaire bestemming. Volgens PromPeru is dit deels te danken aan de grote biologische diversiteit. "Peru staat op de eerste plaats wat betreft variëteiten van aardappelen en ajies (pikante pepers). Bovendien herbergt het een grote verscheidenheid aan soorten maïs, granen uit de Andes, knollen en vruchten", aldus de organisatie. Dit aanbod heeft geleid tot een gevarieerd, smakelijk en uniek gastronomisch aanbod, dat reizigers van over de hele wereld aanmoedigt het land te bezoeken om de geheime ingrediënten te ontdekken die Peru zo bijzonder maken.
Vanaf nu kunnen dagelijks 4044 toeristen Machu Picchu bezoeken.
(12 Juli 2022)
De betrokken overheidsinstanties hebben besloten om per direct de dagelijkse limiet van het aantal toeristen dat Machu Picchu mag bezoeken uit te breiden naar 4044. Dat is een toename van meer dan 30%, want tot nu toe konden slechts 3044 toeristen deze plek dagelijks bezoeken. Met deze maatregel hoopt het ministerie van buitenlandse handel en toerisme de toeristenindustrie in heel Peru te reactiveren.
Voordat de Covid-19 pandemie begon in 2020 konden dagelijks 5940 toeristen Machu Picchu bezoeken, maar op aandringen van UNESCO werd dit destijds terug gedraaid naar 2244 bezoekers. Volgens UNESCO zou Machu Picchu namelijk aanzienlijke schade ondervinden als er dagelijks veel bezoekers komen. Om zowel UNESCO als de toeristen sector tegemoet te komen heeft de minister nu besloten om de dagelijkse limiet van bezoekers vast te stellen op 4044.
Meer dan een half miljoen buitenlandse toeristen bezochten Peru gedurende de eerste vijf maanden van dit jaar..
(07 Juni 2022)
Roberto Sanchez die minister van Buitenlandse Handel en Toerisme is, heeft bevestigd dat 514.000 buitenlandse toeristen Peru hebben bezocht tussen 1 januari en 29 mei 2022. Dit is een belangrijke aankondiging voor de toeristische sector van het land.
Het toerisme heeft zich hersteld en wij boeken gestadig vooruitgang. Wij hebben voorspeld dat Peru tegen het einde van het jaar 1,5 miljoen toeristen zal verwelkomen, een cijfer dat volgens sommigen moeilijk te halen is, maar deze cijfers tonen ons gelijk aan. Toeristen uit de Verenigde Staten, Chili, Colombia, Ecuador, Spanje en Brazilië maken 65,% uit van het totale aantal buitenlandse bezoekers.
Toerisme naar Peru komt weer op gang, maar relatief weinig toeristen uit Nederland en België.
(06 Mei 2022)
De minister van Buitenlandse Handel en Toerisme, Roberto Sanchez, heeft gemeld dat in het eerste kwartaal van dit jaar 242.000 buitenlandse toeristen in Peru zijn aangekomen. Dit is een stijging van 689% ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.
Volgens Sanchez kwamen de buitenlandse toeristen voornamelijk uit de Verenigde Staten (goed voor 32,6% van het totaal), Chili (10,3%), Colombia (7,6%), Spanje (6,1%), Ecuador (5,8%), Argentinië (4,6%), Brazilië (3,6%), Mexico (3,3%), Frankrijk (2,9%), Duitsland (2,7%), Canada (2,4%), en Italië (2,3%). Bezoekers uit deze landen waren goed voor 84% van het totale aantal internationale toeristen dat het land aandeed. Deze cijfers laten zien dat er op dit moment nog maar relatief weinig Nederlandse en Belgische toeristen naar Peru komen.
Borduurwerk uit Colca genomineerd om op de lijst te komen van cultureel erfgoed.
(05 April 2022)
De prachtige en kleurrijke borduurwerken uit de Colca vallei gelegen in de regio Arequipa zullen worden genomineerd om deel uit te maken van de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO. Het initiatief werd gepromoot door de Vereniging van Ambachtslieden van de Colca-vallei, de burgemeesters van de districten van de provincie Caylloma, regionale raadsleden van Arequipa en toeristische instellingen.
Een officiële aanvraag betreffende het borduurwerk zal worden ingediend bij het Ministerie van Cultuur, dat het document zal moeten doorsturen naar de UNESCO. De textielkunst van de Colca wordt gewaardeerd vanwege de hoge graad van perfectie. De iconografie in de weefsels, op basis van alpacavezels, toont de rijkdom en de kleuren van de Andes.
Na bijna 2 twee jaar opent Peru de landgrenzen met de omringende landen.
(16 Februari 2022)
Eindelijk goed nieuws. De landgrenzen van Peru met de omringende landen waren voor bijna twee gesloten als gevolg van de pandemie, maar sinds begin deze week zijn de grenzen weer officieel geopend. Dit zal de toeristenindustrie een enorme boost geven. Het is nu bijvoorbeeld weer mogelijk om een bezoek aan Peru te combineren met een bezoek aan Bolivia. Toeristen die het zuiden van Peru bezoeken, steken graag voor enkele dagen de grens over om ook de Boliviaanse kant van het Titicacameer en La Paz te zien.
Dit jaar begint met erg veel regen in Cuzco..
(28 Januari 2022)
We zitten midden in het regenseizoen in Cuzco, maar deze maand heeft het wel erg veel geregend. Dat heeft ook gevolgen gehad voor het dorpje Aguas Calientes (Machu Picchu Pueblo) waar het riviertje Alcomayo buiten de oevers is getreden.Dit is een riviertje die dwars door het dorp stroomt en uitmondt in de veel bredere Urubamba rivier. Deze overstromingen hebben veel schade en overlast veroorzaakt. Deze week konden ook de treinen Aguas Calientes net meer bereiken, maar gelukkig rijden sinds vandaag de treinen weer volgens de normale dienstregeling
Machu Picchu weer geopend voor toeristen.
(10 November 2020).
Het heeft even geduurd, maar sinds 1 november is Machu Picchu is weer geopend voor toeristen. Het is allemaal nog wat anders dan voorheen, maar hopelijk zijn deze maatregelen maar tijdelijk. Zo mogen er per uur maar 75 toeristen naar binnen. De eerste groep mag om 06.00 uur naar binnen en de laatste groep om 14.00 uur. In totaal mogen er dus maar 675 toeristen per dag naar binnen. Deze groepjes van 75 toeristen per uur worden opgedeeld in goepjes van 8 toeristen en die mogen alleen met een gids naar binnen. Het is op dit moment allemaal wat strikter dan voorheen. Tot 31 december is het bezoek aan Machu Picchu gratis, daarna wordt waarschijnlijk de oude prijs van ongeveer US$ 45.00 per persoon weer toegepast. Ook mogen er dan waarschijnlijk weer meer toeristen per uur naar binnen. Omdat er nu zo weinig toeristen Machu Picchu mogen bezoeken is het aantal treinen naar en van Machu Picchu ook drastisch beperkt. Bovendien worden er in deze treinen slechts 50% van alle zitplaasten aangeboden voor de verkoop.
Toeristische attracties nabij Cusco kunnen weer bezocht worden
(02 November 2020)
Het is weer mogelijk om de ruines Saqsayhuaman, Qenqo, Pukapukara en Tambo Machay te bezoeken. Deze ruines die net buiten Cusco liggen worden normaal gesproken veel bezocht. Vroeger konden al deze ruines zonder reservering bezocht worden, maar nu is voor elk van deze ruines een aparte reservering vereist. Het aantal bezoekers dat wordt toegelaten per uur is een beetje verschillend per ruine, maar is op dit moment rond de 30 bezoekers per uur. De eerste mogelijkheid om binnen te gaan is om 09.00 uur en de laatste groep kan om 14.00 uur naar binnen.
Ook de ruines van Pisaq en Ollantaytambo, beide gelegen in de Sacred Valley, zijn weer open en ook hier geldt dat men nu van te voren een reservering moet maken. Zowel in Pisaq als in Ollantaytabo mogen er per dag 450 toeristen naar binnen verdeeld over 3 groepen van 150 bezoekers. De eerste groep mag naar binnen om 09.00 uur, de tweede groep om 11.00 uur en de laatste groep om 13.00 uur. Op het moment is het niet nodig om een BTC (Cusco visitors ticket) te kopen, want tot 31 december 2020 is de toegang tot alle bezienswaardigheden gratis.
Reizen binnen Peru weer verder beperkt.
(10 Augustus 2020).
Even leek het de goede kant op te gaan met de bestrijding van het Corona virus in Peru, maar de optimistische stemmig van een paar weken terug is weer helemaal omgeslagen. Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen in het hele land neemt weer fors toe en daarom heeft de overheid beloten grote gedeelten van het land opnieuw onder quarentaine te plaatsen. Dit betekent dat de meeste lokale vluchten opnieuw allemaal geanuleerd zijn en dat ook grote gedeelten van het land niet langer per bus bereikbaar zijn. Deze quarentaine duurt voorlopig tot het eind van de maand augustus.
Het is nog niet duidelijk wanneer de reguliere internationale vluchten hervat zullen worden, maar de desbetreffende minister liet weten dat hij niet verwacht dat dit op korte termijn zal plaatsvinden. Ook is het nog niet duidelijk wanneer de landsgrenzen opnieuw open zullen gaan. Alle grenzen zijn gesloten sinds 16 maart.
Reizen binnen Peru is weer beperkt mogelijk, maar de grenzen blijven gesloten.
(15 Juli 2020).
Het is vanaf nu weer mogelijk om op beperkte manier binnen Peru te reizen zowel per vliegtuig als per bus, maar het is allemaal nog zeer beperkt en er ook geleden er bepaalde extra eisen. Zo is alleen een mondkapje in de bus niet voldoende. Iedereen moet een complete gezichts bescherming dragen en moet een verklaring afleggen bij het instappen dat hij of zij niet besmet is. Ook mogen de bussen onderweg niet stoppen om nieuwe passagiers in te laten stappen.
Het vliegverkeer begint ook weer langzaam op gang te komen. De komende weken zal het aanbod van vluchten ongeveer 30% zijn van voordat de maatregelen tot beperking van reizen getroffen werden. Destijds stegen er dagelijks ruim 30 vluchten per dag op van Cuzco airport. De komende weken zullen dat maximaal 8 vluchten zijn.
Sommige regios van Peru zoals Arequipa, Huanucu en Madre de Dios zijn nog steeds in quarantaine en reizen is daar nog steeds niet mogelijk. Ook de grenzen zijn nog steeds gesloten. Men hoopt dat de eerste internationale vluchten in September weer zullen plaatsvinden en dat dan ook de land grenzen weer open kunnen gaan.
Corona virus in Peru 3.
(24 Mei 2020).
De regering heeft aangekondigd dat de speciale maatregelen verlengd zullen worden tot 30 juni. Wel mogen bepaalde winkels nu open zoals ijzerwinkels, doe het zelf zaken en winkels die landbouwprodukten verkopen. De avondklok is nu vanaf 21.00 tot 04.00 maar in het noorden blijft het verboden om tussen 18.00 en 04.00 op straat te zijn. Ook is het nog steeds verboden om op zondag op straat te zijn. Ook de grenzen zullen zeker tot die tijd dicht blijven. Al deze maatregelen zijn nog steeds nodig omdat het aantal besmettingen met ongeveer 5% per dag toeneemt. Tot aan vandaag zijn er 115.754 mensen besmet geraakt met het virus en zijn er 3.373 overleden. De meeste gevallen vonden plaats in Lima en in het noorden van het land.
Corona virus in Peru 2.
(02 Mei 2020).
De Corona maatregelen zijn nog steeds van kracht. Wel is in sommige gedeelten van Peru de avondklok gewijzigd. Het is nu verboden om op straat te zijn tussen 20.00 en 0.04.00 uur.In sommige delen in het noorden van Peru begint de avondklok reeds om 18.00 uur. Op zondag is de maatregel nog steeds 24 uur geldig. Tussen 21 maart en 30 april vonden er 380 humanitaire vluchten plaats. Ruim 40.000 toeristen konden zodoende toch nog terugkeren naar hun land. Deze extra vluchten waren noodzakelijk omdat vanaf 16 maart alle reguliere vluchten verboden waren.
Corona virus in Peru
(16 Maart 2020).
De regering van Peru heeft drastische maatregelen getroffen naar aanleiding van het Corona virus. De grenzen van het land zijn voor onbepaalde tijd gesloten. Dit betekent dat niemand het land nog kan inkomen, niet met internationale vluchten, maar ook niet via de landgrenzen of per boot. Ook zijn alle binnenlandse vluchten voor onbepaalde afgelast. Er zullen ook geen treinen meer rijden en alle lange afstand busreizen zijn van af nu ook verboden. Buitenlandse toeristen die zich nu in Peru bevinden moeten kontakt opnemen met hun ambassade om te zien hoe ze nu zo snel mogelijk het land uit kunnen. In samenwerking met de overheid van Peru zullen speciale vluchten plaatsvinden om deze mensen naar hun land van oorsprong terug te vliegen.
Meer dan 70% van de bevolking in Peru lijdt aan overgewicht of is zwaarlijvig.
(05 April 2019).
Volgens de Nationale Gezondheidszorg (INS) lijdt 70% van de bevolking in Peru die tussen de 30 en 59 jaar is aan overgewicht of is zwaarlijvig. Voor 60 plusser bedraagt dit nummer 33.1% terwijl van de jongere peruvianen 42% aan deze ziekten lijden. Dit zijn zeer verontrustende nummers adus Cesar Dominguez die voor het INS werkt en gespecialiseerd is in overgewicht en zwaarlijvigheid.
Er zal in de nabije toekomst campagne gevoerd worden om de bevolking duidelijk te maken wat de gevaren zijn die schuilen in het eten van junk food, het eten van veel vet voedsel en het gebruik van te veel zout. Tevens zal het INS een gezondere leefstijl met meer bewegen en gezonder eten promoten
Pan American Games en Parapan American Games, druk, .......drukker, ......drukst.
(21 februari 2019).
Elk jaar komen er steeds meer toeristen naar Peru en traditie getrouw zijn Juli en Augustus de drukste maanden, maar dit jaar verwacht men extra drukte in deze twee maanden vanwegen het feit dat dit jaar Lima de Pan American games organiseert. Dit zijn een soort van Olympische zomerspelen maar dan alleen voor Amerikaanse landen. Dit betreft zowel landen uit Noord, Centraal en Zuid Amerika als landen uit het Caraibisch gebied. Deze spelen worden om de vier jaar gehouden. Dit jaar hebben 6.680 atleten uit 41 landen zich ingeschreven voor de 39 verschillende competities. De spelen zullen plaatsvinden in Lima van 26 Juli tot en met 11 Augustus.De Parapan American games zijn vergelijkbare spelen voor atleten met een handicap. Ook deze spelen zullen dit jaar in Lima plaatsvinden en wel van 23 augustus tot en met 1 September.
Naar verwachting zullen er minstens zo een 35.000 mensen naar Peru komen om deze spelen bij te wonen en de meesten zullen meer dan alleen maar Lima willen zien. Het zal dan ook heel erg druk worden in Juli en Augustus in de toeristische trekpleisters , Cusco, Machu Picchu, Lake Titicaca, Nasca en Arequipa.
Vanaf nu moet je paspoort minstens nog zes maanden geldig zijn om Peru in te kunnen.
(02 januari 2019).
Het is een klein detailtje maar toch kan het wel belangrijk zijn. Vanaf 1 januari 2019 moet iedere buitenlander die naar Peru komt een paspoort hebben dat nog minstens 6 maanden geldig is vanaf het moment dat deze persoon in Peru aankomt. De luchtvaart maatschappijen zullen dit reeds checken op het moment dat je incheck voor je vlucht naar Peru en ook bij aankomst in Peru zal de migratie dienst dit controleren aan de landgrenzen en op het vliegveld. Is je paspoort minder dan 6 maanden geldig dan zal je niet kunnen inchecken en aan de landgrens zal je teruggestuurd worden.
Voorlopig goed nieuws voor de Rainbow Mountain in Cuzco..
(28 november 2018).
De Rainbow Mountain ook bekend als de berg van de zeven kleuren trekt wereldwijd veel belangstelling van toeristen. Vooral toeristen die zich reeds in Cuzco bevinden, trekken er graag een dag vooruit om deze unieke berg te bezoeken. Het is namelijk goed mogelijk om dit als een dagtrip vanuit Cusco te doen, want de berg bevindt zich ongeveer 3.30 uur rijden ten zuid oosten van Cuzco.
Helaas trekt deze uniek gekleurde berg ook de aandacht van mijnbouw bedrijven. Deze staan namelijk te trappelen om te beginnen met het ontginnen van dit gebied omdat ze er van overtuigd zijn hier grote voorraden koper en ijzererts aan te treffen en in maart 2018 kreeg een afdeling van het Canadese mijnbouw bedrijf Camino Minerals Corp een vergunning om te gaan ontginnen. Dit leidde tot grote onrust en protesten bij de lokale bevolking. Daarom besloot dit bedrijf in juni om af te zien van de verkregen mijnbouw rechten, maar de bevolking was er nog steeds niet gerust op. De regering heeft nu dan toch besloten dat er in de komende 12 maanden helemaal geen mijnbouw activiteiten in dit gebied mogen plaats vinden en zal daarna de situatie opnieuw evalueren.
Cuzco denkt het jaar 2018 af te kunnen sluiten met een record aantal bezoekers.
(24 september 2018).
Het duurt nog meer dan drie maanden voordat 2018 voorbij is, maar er zit duidelijk groei in het aantal toeristen dat Cuzco bezoekt en volgens het Regionale Bureau van Buitenlandse Handel en Toerisme (DIRCETUR) zullen in 2018 in totaal ruim 3.5 miljoen toeristen Cuzco bezocht hebben. Als dit aantal bereikt wordt dan is dat een groei van meer dan 10% ten opzichte van 2017. Op 1 juli stond de teller voor 2018 al op 1.76 miljoen en de tweede helft van het jaar is normaal gesproken een drukkere tijd dan de eerste helft. Het betreft hier zowel buitenlandse toeristen als toeristen uit andere streken van Peru.
De meesten komen in Cuzco aan over land. Populaire routes naar Cuzco zijn Lima-Abancay-Cuzco, Arequipa-Cuzco en Puno-Cuzco. Vooral de toeristen uit Peru en andere Latijns-Amerikaanse landen geven de voorkeur aan boven genoemde routes terwijl Noord-Amerikanen, Aziaten en Europeanen meestal naar Cusco met een vliegtuig komen.
Heel erg koud weer op komst in de Andes in het zuiden van Peru.
(21 augustus 2018).
Het is nu al koud, maar het wordt de komende dagen nog kouder in het zuiderijk Andes gebergte in Peru. Naar verwachting zal de temperatuur dalen naar 19 graden onder nul. De koudste temperaturen zullen gemeten worden in de hogere gelegen gebieden van Puno, Tacna en Moquegua. Ook in de hooglanden van Arequipa, Huancavelica en Ayacucho wordt het erg koud. Op dit moment worden in deze gebieden al temperaturen van 11 graden onder nul waargenomen.
In juni werd vanwege de erge koude reeds in sommige van deze gebieden de noodtoestand uitgeroepen en stuurde de centrale overheid financiele hulp. Ouderen, kinderen en ook de dieren van de boeren zijn groepen die het meest te duchten hebben van deze koude. De centrale overheid stuurt ook hulp in de vorm van speciale medische pakketen om de schapen, llamas en alpacas te beschermen.
Meer dan 50.000 mensen bezochten dit jaar het Inti Raimi festival in Cuzco.
(02 juli 2018).
Dit feest van de zon is een groot jaarlijks terugkerend evenement dat altijd op 24 juni in Cuzco gehouden wordt. Het is het best te vergelijken met een open air theater act waarin vele honderden acteurs en figuranten deelnemen. Het begint allemaal rondom 09.00 uur bij de Koricancha (Tempel van de zon) waar de Inca de zon en zijn volk toespreekt. Vervolgens loopt de stoet naar de Plaza de Armas waar een ceremonie plaats vindt. Dit gedeelte eindigt rondom 12.00 uur en vandaar vertrekt de Inca en zijn gevolg naar Sacsayhuaman waar het belangrijkste en meest kleurrijke gedeelte van het feest plaatsvindt.
Voor de toeristen zijn hier voor de gelegenheid speciale tribunes gebouwd van waar ze een prima uitzicht hebben op het gebeuren en het erg makkelijk is om de meest fantastische foto´s te schieten gedurende de bijna 2 uur dat dit gedeelte van de ceremonie duurt. Er is echter veel vraag naar deze kaartjes dus het is verstandig om deze ruim van te voren te bestellen. Vorige week kwamen 50.000 mensen waaronder 3.600 buitenlandse toeristen naar Sacsayhuaman om dit kleurrijke feest dit jaar van dichtbij te beleven.
In 2019 zal de Dakar Rally in zijn geheel in Peru worden gereden.
(25 mei 2018).
Het was de bedoeling dat in 2019 de Dakar Rally in Chile zou starten en in Ecuador zou eindigen. Dat betekende dat men van het uiterste zuiden naar het uiterste noorden langs de peruaanse kust zou moeten rijden en dat is ruim 2500 kilometer door de woestijn, maar beide genoemde landen hebben aangegeven voor volgend jaar geen belangstelling te hebben om bij de organisatie van deze race betrokken te zijn. Dat is voor de organisatie van dit evenement best wel een tegenvaller. Ook Bolivia heeft geen belangstelling meer dus zal in 2019 de Dakar Rally uitsluitend in Peru plaatsvinden. Het parkour staat nog niet vast, maar de race start op 6 januari in Lima en eindigt op 17 januari ook in Lima.
Central Restaurante in Lima wint wederom een prestigieuze prijs.
(12 april 2018).
Mensen die eens heerlijk de bloementjes buiten willen zetten en van heel lekker eten houden zouden toch eens moeten overwegen om in Central Restaurante in Lima te gaan eten. Het is gevestigd in de wijk Miraflores in Calle Santa Isabel 376. Dit restaurant stond al in de lijst van “tien beste restaurants ter wereld” (ja je leest het goed, er staat niet in Peru of Latijns Amerika, er staat echt “ter wereld”, en de chef Virgilio Martínez won zojuist de “Chef’s Choice Award”. Het restaurant is gespecialiseerd in de Peruaanse keuken.
Een maaltijd kan uit 12 gangen of meer bestaan dus je moet er wel even de tijd voor nemen en ruim van te voren reserveren is zeker een must.
Peru zet 1800 buitenlanders het land uit die zich niet aan de wetten hielden.
(01 maart 2018).
De meesten bezoekers die naar Peru komen hebben geen speciaal visum nodig en kunnen 90 dagen in het land verblijven. Deze 90 dagen kunnen eenmaal worden verlengd met 90 dagen in de provincie hoofdsteden. Een van de voorwaarden is wel dat de bezoeker niet in Peru betaalde arbeid mag verrichten. Na 180 dagen moet de toerist echter Peru verlaten. Dat kan via de luchthaven van Lima of Cusco of via een van de grensovergangen met de aanliggende landen zoals Bolivia, Chili, Equador, Colombia of Brazilie. Mensen die langer in Peru wilden blijven, hebben in het verleden een korte reis naar een van die landen gemaakt om vervolgens snel naar Peru terug te keren. De meesten kregen zonder enige moeite aan de grens opnieuw een stempel die een nieuw verblijf voor 90 dagen mogelijk maakten.
Toch zijn er buitenlandse bezoekers die het allemaal niet zo nauw nemen met de immigratie wetten en het niet nodig vinden om legaal in het land te verblijven. Zij denken dat de kans op ontdekking zeer gering is. Onlangs maakte Colonel Roger Pérez Figueroa, die het hoofd van de immigratie dienst is, bekend dat tussen augustus 2016 en february 2018 ruim 1800 buitenlanders het land zijn uitgezet omdat zij zich niet aan de migratie wetten hielden. Onder deze 1800 mensen waren er ondermeer 71 die zich met prostitutie bezig hielden en 76 mensen werkten zonder werkvergunning. Dan waren er nog 30 buitenlanders die een misdaad hadden begaan, 51 die hun documenten hadden vervalst, 466 buitenlanders waren reeds te lang in Peru en 615 waren Peru clandestien binnen gekomen. De mensen die uitgezet werden kwamen voornamelijk uit Colombia (209), Spanje (63), Cuba (61), Ecuador (53) en de V.S. (42).
Dakar Rally werd zeker door 190 miljoen mensen bekeken.
(14 januari 2018).
De 2018 Dakar Rally heeft Peru ondertussen alweer verlaten. Op de laaste dag in Peru ging het parcours van Arequipa naar Bolivia, een 300 kilometer lange rit door woestijn, bergen en hoogland. Ook dit jaar was alles weer perfect georganiseerd en kijkt de organisatie die verantwoordelijk was voor het peruaanse gedeelte van de rally terug op een geslaagd evenement. De minister van buitenlandse handel en toerisme, Eduardo Ferreyros, benadrukt nog eens hoe belangrijk dit evenement is voor het promoveren van toerisme naar Peru. Volgens hem werden gedeelten van de Rally door 74 verschillende tv kanalen in 190 landen uitgezonden en daarmee zagen zo´n 190 miljoen mensen wat Peru zoal te bieden hebt wat toerisme betreft, want er werden volop prachtige opnamen gemaakt van het aantrekkelijk landschap waar de rally doorheen reed. Hij benadrukte ook nog dat alle maatregelen genomen zijn om het milieu te beschermen..
Een domper op de vreugde over de plaatsing voor het WK in Rusland.
(11 december 2017).
Na 36 jaar lukt het Peru eindelijk om zich te plaatsen voor het Wereld Kampioenschap voetbal in Rusland en nu mag sterspeler Paolo Guerrero niet mee van de FIFA. De 33 jarige goaltjesdief is de grote uitblinker van het Peruviaanse elftal maar hij werd op 5 oktober na afloop van de kwalificatie wedstrijd tegen Argentinië op het gebruik van doping betrapt. Guerrero is zich van geen kwaad bewust. Volgens hem heeft hij voor de wedstrijd een paar kopjes coca thee gedronken omdat hij zich niet lekker voelde maar later beweerde hij dat het geen coca thee was geweest maar anijs thee met honing.
Coca thee wordt in Peru en andere landen volop gedronken. Het is geheel legaal en helpt vooral wanneer mensen zich niet lekker voelen vanwege de ijle lucht hoog in de bergen. Coca thee wordt gemaakt van dezelfde blaadjes waarvan via een geheel ander proces cocaine gemaakt wordt. Aanvankelijk werd Guerrero geschorst voor 30 dagen en daarna nog eens voor twee weken extra maar de FIFA heeft dit nu omgezet in 1 jaar en dat betekent dat hij het WK zal missen. Zijn club Flamengo uit Rio de Janeiro is al in gesprek over ontbinding van zijn contract. Guerrero kan nog in beroep gaan over deze schorsing.
Voor het eerst na 36 jaar van afwezigheid gaat Peru naar het WK..
(16 november 2017).
Het is dan eindelijk gelukt. Voor het eerst na 36 jaar van afwezigheid gaat het nationale team van Peru weer eens naar een WK. De laatste twee beslissende wedstrijden tegen Nieuw Zeeland bleken nog moeilijker dan verwacht. In Nieuw Zeeland bleef het nog bij een doelpuntloos gelijkspel maar in Lima werd Nieuw Zeeland dan toch met 2-0 verslagen en dat was genoeg voor Peru om zich van deelname aan het WK in Rusland in 2018 te verzekeren.
De autoriteiten pakken de populaire piraten websites Pelis24 en Series24 aan.
(29 september 2017).
Voor het eerst in de geschiedenis van Peru hebben de autoriteiten iets gedaan tegen populaire piraten websites. De sites Pelis24 en Series24 zijn uit de lucht gehaald. Deze uiterst populaire websites maakste het mogelijk om gratis naar films en tv series te kijken. Ongeveer 1 miljoen peruanen maken wekelijks gebruik van deze sites. In Los Olivos en in Rimaq werden eigenaren van deze websites gearresteerd. Hun hangt een gevangenisstraf van 6 jaar boven het hoofd.
De paus plaatst een video op facebook over zijn aankomend bezoek aan Peru
(10 augustus 2017).
Eerder kondigde de Paus al aan dat hij in 2018 naar Peru zal komen en nu heeft hij een video gepost op facebook waarin hij laat weten dat hij bijzonder uitkijkt naar dit bezoek. Hij verwijst ook naar het grote aantal “Saints” in Peru en de rol die zij spelen bij de saamhorigheid van de katholieke kerk in geheel Latijns Amerika. Het grootste gedeelte van de bevolking in Peru is katholiek en 80% beschouwt zich zelf “actief” katholiek. De Paus is in Peru van 18 tot en met 21 januari 2018. Hij zal Lima, Trujillo en Puerto Maldonado bezoeken. Op de volgende link http://elcomercio.pe/lima/sucesos/papa-francisco-pide-peruanos-esperanza-unidad-video-noticia-447725 is de boodschap in het spaans te zien.
De schrijver van Paddington Bear is overleden
(07 juli 2017).
Michael Bond, de schrijver van Paddington Bear is vorige week dinsdag in zijn woonplaats Londen op 93 jarige leeftijd overleden. Paddington Bear is de hoofdpersoon in een reeks van kinderboeken die allerlei avonturen beleefd in zijn nieuwe woonplaats London en daar buiten. Hij is een beer die geadopteerd wordt door de familie Brown als zij hem zien zitten op het treinstation Paddington en slechts in het bezit is van een oud koffertje en een briefje dat vermeldt dat hij afkomstig is van “deepest, darkest Peru”.
Het eerste boek verscheen in 1958. Over de jaren verschenen ruim 70 titels in deze reeks. De boeken werden vertaald in 30 talen en er zijn meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. Oorspronkelijk zou Paddington Bear uit Afrika komen, maar toen zijn uitgever Michael Bond vertelde dat er geen beren in Afrika wonen, veranderde hij het naar Peru. Peru is het leefgebied van de Brilbeer (Spectacled bear). Deze beer komt voornamelijk voor in de bossen in het Andes gebergte op zo’n 2000 meter hoogte.
Eerbetoon aan de Peruaanse keuken in Washington
(03 juni 2017).
In Peru kan je lekker eten en de Peruaanse keuken staat dan ook internationaal hoog aangeschreven. Elke regio heeft zo zijn eigen gerechten. Langs de kust zijn ze vaak gebaseerd op vis uit de zee, terwijl in de hooglanden en jungle veel gebaseerd is op zoetwatervis zoals forrel en paicha, verse kip en varkensvlees. Op een lijst van bekende nationale gerechten die je over heel Peru kan krijgen kunnen schotels als Ceviche (gebasserd op vis), Aji de Galina (gebaseerd op kip) en Adobe (gebaseerd op varkensvlees) niet ontbreken. En wat te denken van Rocoto relleno, Chicharones en Papa relleno. Kortom te veel om op te noemen en dan hebben we het nog niet eens over de nagerechten en exotische sapjes.
De stad Washington heeft besoten deze zeer gewaardeerde keuken een prestige prijs te geven. Vanaf dit jaar zal elke eerste zondag van de maand Juni in het teken staan van gerechten uit Peru. Op velerlei plaatsen zal men in deze stad Peruaanse gerechten kunnen eten, bereid door Peruaanse chefs die ergens in de VS hun restaurant hebben. Veel mensen die dat weekend in Washington zijn en die nog nooit in Peru zijn geweest, kunnen nu zelf proeven hoe lekker het eten in Peru kan zijn.
Nieuwe regels voor een bezoek aan Machu Picchu
(08 mei 2017).
Er is een nieuwe wet in op komst die een bezoek aan Machu Picchu aan meer regels zal binden. Het is de bedoeling dat deze wet (besluit 070) per 01 juli 2017 al in gaat. De voornaamste punten uit deze wet zijn:
Het is niet meer mogelijk om Machu Picchu zonder lokale gids te bezoeken.
Iedere lokale gids mag maximaal 16 bezoekers mee naar binnen nemen.
Er moet een vast traject afgelegd worden.
Het aantal bezoekers per dag moet ongeveer gelijk verdeeld zijn tussen ochtend en middag.
Verder zijn er nog beperkingen omtrent het gebruik van onder meer etenswaar en paraplus. Het is nog niet duidelijk hoe de bevoegde instanties boven genoemde punten wilt uitvoeren en controleren maar het is wel duidelijk dat er binnenkort ingrijpende veranderingen zullen plaats vinden. .
Peru ontvangt hulp van de Verenigde Staten en Trump is bezorgd
(07 april 2017).
De hevige regenval en de gigantische schade die deze veroorzaakt in het noorden van Peru is ook in de Verenigde Staten niet onopgemerkt gebleven. Deze week sprak Trump met zijn Peruaanse ambtgenoot Kuczynski over de telefoon zijn bezorgheid uit over deze situatie. Tot nu toe heeft de Verenigde Staten US$ 1,5 miljoen aan hulpgoederen gestuurd en bovendien 10 helicopters en 1 vliegtuig ter beschikking gesteld. Hiermee is dit land bij verre de grootste hulpverstrekker.
De twee presidenten hebben elkaar voor het eerst ontmoet op 24 februari van dit jaar in Washington en beiden willen de onderlinge relatie tussen de landen, die nu al goed is, nog verder versterken.
Het derde Internationale Festival van Muziek van de Hooglanden zal plaatsvinden in Peru
(11 maart 2017)
Van 24 tot en met 30 maart zal in diverse plaatsen in Peru muziek te horen zijn van de hooglanden. Het betreft muziek van drie continenten. Columbia, Chile, Argentinie, Bolivia en Peru zullen het Amerikaanse continent vertegenwoordigen, terwijl ondermeer Oostenrijk, Zwitserland en Italie Europa vertegenwoordigen. India vertegenwoordigt Azie met muziek uit de Himalaya. Van 24 tm 26 maart zijn de concerten in Lima in Parque de la Exposicion, op 28 maart is het te beluisteren in Cuzco en op 30 maart in Ayacucho.
Dakar 2018 start waarschijnlijk in Peru
(01 februari 2017)
Het is nog niet honderd procent zeker maar de minister van buitenlandse handel en toerisme, Eduardo Ferreyros, heeft goede hoop dat de Dakar rally in 2018 in Peru zal starten. Dat is goed nieuws want dit betekent volgens de minister een extra inkomen van zo´n 300 miljoen US dollar wat ondermeer door de bezoekers zal worden uitgegeven aan hotels, voedsel en transport. Ferreyros baseert zijn optimisme op gesprekken die hij gevoerd heeft met de leiding van dit evenement. De laatste keer dat de Dakar rally Peru aandeed was in 2013. Destijds inversteerde Peru US$ 6 miljoen in infrastructuur. Traditie getrouw vindt deze rally plaats gedurende de eerste dagen van januari.
Nederland is de grootste afnemer van Peruaanse bananen
(12 januari 2017)
2016 was werderom een goed jaar in Peru voor de bananen export. In de eerste tien maanden van dit jaar werd er voor ruim US$ 128 aan bananen geexporteerd. Dat is 7% meer dan gedurende dezelfde periode in 2015.
Grote afnemers zijn China, Duitsland en Mexico, maar de aller grootste afnemer was Nederland. Ruim een derde van alle bananen werden naar Nederland geexporteerd.
2017 ▲