Nieuws en feitjes over Peru
vanaf 2019 tot heden

 

 

Machu Picchu weer geopend voor toeristen
(10 November 2020).

Het heeft even geduurd, maar sinds 1 november is Machu Picchu is weer geopend voor toeristen. Het is allemaal nog wat anders dan voorheen, maar hopelijk zijn deze maatregelen maar tijdelijk. Zo mogen er per uur maar 75 toeristen naar binnen. De eerste groep mag om 06.00 uur naar binnen en de laatste groep om 14.00 uur. In totaal mogen er dus maar 675 toeristen per dag naar binnen. Deze groepjes van 75 toeristen per uur worden opgedeeld in goepjes van 8 toeristen en die mogen alleen met een gids naar binnen. Het is op dit moment allemaal wat strikter dan voorheen. Tot 31 december is het bezoek aan Machu Picchu gratis, daarna wordt waarschijnlijk de oude prijs van ongeveer US$ 45.00 per persoon weer toegepast. Ook mogen er dan waarschijnlijk weer meer toeristen per uur naar binnen. Omdat er nu zo weinig toeristen Machu Picchu mogen bezoeken is het aantal treinen naar en van Machu Picchu ook drastisch beperkt. Bovendien worden er in deze treinen slechts 50% van alle zitplaasten aangeboden voor de verkoop.

 

 

Toeristische attracties nabij Cuzco kunnen weer bezocht worden
(02 November 2020)

Het is weer mogelijk om de ruines Saqsayhuaman, Qenqo, Pukapukara en Tambo Machay te bezoeken. Deze ruines die net buiten Cusco liggen worden normaal gesproken veel bezocht. Vroeger konden al deze ruines zonder reservering bezocht worden, maar nu is voor elk van deze ruines een aparte reservering vereist. Het aantal bezoekers dat wordt toegelaten per uur is een beetje verschillend per ruine, maar is op dit moment rond de 30 bezoekers per uur. De eerste mogelijkheid om binnen te gaan is om 09.00 uur en de laatste groep kan om 14.00 uur naar binnen.

Ook de ruines van Pisaq en Ollantaytambo, beide gelegen in de Sacred Valley, zijn weer open en ook hier geldt dat men nu van te voren een reservering moet maken. Zowel in Pisaq als in Ollantaytabo mogen er per dag 450 toeristen naar binnen verdeeld over 3 groepen van 150 bezoekers. De eerste groep mag naar binnen om 09.00 uur, de tweede groep om 11.00 uur en de laatste groep om 13.00 uur. Op het moment is het niet nodig om een BTC (Cusco visitors ticket) te kopen, want tot 31 december 2020 is de toegang tot alle bezienswaardigheden gratis.

 

Reizen binnen Peru weer verder beperkt.
(10 Augustus 2020).

Even leek het de goede kant op te gaan met de bestrijding van het Corona virus in Peru, maar de optimistische stemmig van een paar weken terug is weer helemaal omgeslagen. Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen in het hele land neemt weer fors toe en daarom heeft de overheid beloten grote gedeelten van het land opnieuw onder quarentaine te plaatsen. Dit betekent dat de meeste lokale vluchten opnieuw allemaal geanuleerd zijn en dat ook grote gedeelten van het land niet langer per bus bereikbaar zijn. Deze quarentaine duurt voorlopig tot het eind van de maand augustus.

Het is nog niet duidelijk wanneer de reguliere internationale vluchten hervat zullen worden, maar de desbetreffende minister liet weten dat hij niet verwacht dat dit op korte termijn zal plaatsvinden. Ook is het nog niet duidelijk wanneer de landsgrenzen opnieuw open zullen gaan. Alle grenzen zijn gesloten sinds 16 maart.

 

 

Reizen binnen Peru is weer beperkt mogelijk, maar de grenzen blijven gesloten.
(15 Juli 2020).

Het is vanaf nu weer mogelijk om op beperkte manier binnen Peru te reizen zowel per vliegtuig als per bus, maar het is allemaal nog zeer beperkt en er ook geleden er bepaalde extra eisen. Zo is alleen een mondkapje in de bus niet voldoende. Iedereen moet een complete gezichts bescherming dragen en moet een verklaring afleggen bij het instappen dat hij of zij niet besmet is. Ook mogen de bussen onderweg niet stoppen om nieuwe passagiers in te laten stappen.

Het vliegverkeer begint ook weer langzaam op gang te komen. De komende weken zal het aanbod van vluchten ongeveer 30% zijn van voordat de maatregelen tot beperking van reizen getroffen werden. Destijds stegen er dagelijks ruim 30 vluchten per dag op van Cuzco airport. De komende weken zullen dat maximaal 8 vluchten zijn.

Sommige regios van Peru zoals Arequipa, Huanucu en Madre de Dios zijn nog steeds in quarantaine en reizen is daar nog steeds niet mogelijk. Ook de grenzen zijn nog steeds gesloten. Men hoopt dat de eerste internationale vluchten in September weer zullen plaatsvinden en dat dan ook de land grenzen weer open kunnen gaan. 

 

 

Corona virus in Peru 3.
(24 Mei 2020).

De regering heeft aangekondigd dat de speciale maatregelen verlengd zullen worden tot 30 juni. Wel mogen bepaalde winkels nu open zoals ijzerwinkels, doe het zelf zaken en winkels die landbouwprodukten verkopen. De avondklok is nu vanaf 21.00 tot 04.00 maar in het noorden blijft het verboden om tussen 18.00 en 04.00 op straat te zijn. Ook is het nog steeds verboden om op zondag op straat te zijn. Ook de grenzen zullen zeker tot die tijd dicht blijven. Al deze maatregelen zijn nog steeds nodig omdat het aantal besmettingen met ongeveer 5% per dag toeneemt. Tot aan vandaag zijn er 115.754 mensen besmet geraakt met het virus en zijn er 3.373 overleden. De meeste gevallen vonden plaats in Lima en in het noorden van het land.

 

 

Corona virus in Peru 2.
(02 Mei 2020).

De Corona maatregelen zijn nog steeds van kracht. Wel is in sommige gedeelten van Peru de avondklok gewijzigd. Het is nu verboden om op straat te zijn tussen 20.00 en 0.04.00 uur.In sommige delen in het noorden van Peru begint de avondklok reeds om 18.00 uur. Op zondag is de maatregel nog steeds 24 uur geldig. Tussen 21 maart en 30 april vonden er 380 humanitaire vluchten plaats. Ruim 40.000 toeristen konden zodoende toch nog terugkeren naar hun land. Deze extra vluchten waren noodzakelijk omdat vanaf 16 maart alle reguliere vluchten verboden waren.

 

Corona virus in Peru
(16 Maart 2020).

De regering van Peru heeft drastische maatregelen getroffen naar aanleiding van het Corona virus. De grenzen van het land zijn voor onbepaalde tijd gesloten. Dit betekent dat niemand het land nog kan inkomen, niet met internationale vluchten, maar ook niet via de landgrenzen of per boot. Ook zijn alle binnenlandse vluchten voor onbepaalde afgelast. Er zullen ook geen treinen meer rijden en alle lange afstand busreizen zijn van af nu ook verboden. Buitenlandse toeristen die zich nu in Peru bevinden moeten kontakt opnemen met hun ambassade om te zien hoe ze nu zo snel mogelijk het land uit kunnen. In samenwerking met de overheid van Peru zullen speciale vluchten plaatsvinden om deze mensen naar hun land van oorsprong terug te vliegen.

 

 

Meer dan 70% van de bevolking in Peru lijdt aan overgewicht of is zwaarlijvig.
(05 April 2019).

Volgens de Nationale Gezondheidszorg (INS) lijdt 70% van de bevolking in Peru die tussen de 30 en 59 jaar is aan overgewicht of is zwaarlijvig. Voor 60 plusser bedraagt dit nummer 33.1% terwijl van de jongere peruvianen 42% aan deze ziekten lijden. Dit zijn zeer verontrustende nummers adus Cesar Dominguez die voor het INS werkt en gespecialiseerd is in overgewicht en zwaarlijvigheid.

Er zal in de nabije toekomst campagne gevoerd worden om de bevolking duidelijk te maken wat de gevaren zijn die schuilen in het eten van junk food, het eten van veel vet voedsel en het gebruik van te veel zout. Tevens zal het INS een gezondere leefstijl met meer bewegen en gezonder eten promoten

Pan American Games en Parapan American Games, druk, .......drukker, ......drukst.
(21 februari 2019).

Elk jaar komen er steeds meer toeristen naar Peru en traditie getrouw zijn Juli en Augustus de drukste maanden, maar dit jaar verwacht men extra drukte in deze twee maanden vanwegen het feit dat dit jaar Lima de Pan American games organiseert. Dit zijn een soort van Olympische zomerspelen maar dan alleen voor Amerikaanse landen. Dit betreft zowel landen uit Noord, Centraal en Zuid Amerika als landen uit het Caraibisch gebied. Deze spelen worden om de vier jaar gehouden. Dit jaar hebben 6.680 atleten uit 41 landen zich ingeschreven voor de 39 verschillende competities. De spelen zullen plaatsvinden in Lima van 26 Juli tot en met 11 Augustus.De Parapan American games zijn vergelijkbare spelen voor atleten met een handicap. Ook deze spelen zullen dit jaar in Lima plaatsvinden en wel van 23 augustus tot en met 1 September.

Naar verwachting zullen er minstens zo een 35.000 mensen naar Peru komen om deze spelen bij te wonen en de meesten zullen meer dan alleen maar Lima willen zien. Het zal dan ook heel erg druk worden in Juli en Augustus in de toeristische trekpleisters , Cusco, Machu Picchu, Lake Titicaca, Nasca en Arequipa.

Vanaf nu moet je paspoort minstens nog zes maanden geldig zijn om Peru in te kunnen.
(02 januari 2019).

Het is een klein detailtje maar toch kan het wel belangrijk zijn. Vanaf 1 januari 2019 moet iedere buitenlander die naar Peru komt een paspoort hebben dat nog minstens 6 maanden geldig is vanaf het moment dat deze persoon in Peru aankomt. De luchtvaart maatschappijen zullen dit reeds checken op het moment dat je incheck voor je vlucht naar Peru en ook bij aankomst in Peru zal de migratie dienst dit controleren aan de landgrenzen en op het vliegveld. Is je paspoort minder dan 6 maanden geldig dan zal je niet kunnen inchecken en aan de landgrens zal je teruggestuurd worden.